Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ψηφίζει η Γερμανία για τη βοήθεια στην Κύπρο

Την Πέμπτη θα αποφασίσει η Κάτω Βουλή.

cyprus-europe flagsΤην πεποίθησή του, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η γερμανική βουλή θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung :«Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στην Bundestag (για το πακέτο της Κύπρου), παράλληλα με ευρεία στήριξη από την αντιπολίτευση».

Η δήλωση αυτή συνάδει με την τοποθέτηση του Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμαγιερ από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) -το βασικό κόμμα της γερμανικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξει το πακέτο για την Κύπρο.

Ο κ. Σταϊνμαγιερ δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt am Sonntag: «Οι πολίτες της Γερμανίας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι το SPD… δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σχέδιο», ξεκαθαρίζοντας ότι η νέα συμφωνία τυγχάνει μεγαλύτερης αποδοχής σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο, καθώς προστατεύει τους μικρούς καταθέτες.

Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επικύρωσαν το σχέδιο διάσωσης της νήσου ύψους 10 δισ. ευρώ, με την πρώτη δόση του δανείου να εκταμιεύεται στα μέσα Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Γερμανία επέμενε να καθοριστούν αυστηρές προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας, όπως η επιβάρυνση των μεγαλοκαταθετών. Η ψηφοφορία στην Bundestag αναμένεται την Πέμπτη.

 

 

By