Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Όλα και όλοι για την Αθήνα

Υποσχέσεις, σχέδια, μακέτες και πολιτική σφαγή για την Αθήνα…όλα τα είχε το ειδησεογραφικό δελτίο των τελευταίων ημερών για την πρωτεύουσα

athina 4
Την τιμητική του έχει ο δήμος της Αθήνας το τελευταίο διάστημα, καθώς ανακοινώνονται μία μία οι υποψηφιότες για τη δημαρχία, αλλά και τα μεγάλα σχέδια για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.
Είμαστε λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και όπως είναι λογικό, τα «λόγια είναι μεγάλα» και οι υποσχέσεις παχυλές. Ωστόσο, οι Αθηναίοι θέλουν να δουν επιτέλους κάτι χειροπιαστό να γίνεται για την πόλη τους.

Η εικόνα του νομίσματος είναι διπλή

Η μία πλευρά είναι, η ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου – Πατησίων, ενός από τα πολυαναμενόμενα έργα της πόλης, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρων των κατοίκων, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά να δουν τις αρχιτεκτονικές προτάσεις.

Αντιδράσεις και δαφωνίες υπάρχουν και εδώ για τη χρησιμότητα του έργου και την αποτελεσματικότητα για την ανάδειξη του κέντρου της Αθήνας. Υπάρχει όμως ομοφωνία για την ανάγκη ενός μεγάλης κλίμακας έργου για να πάρει μπροστά το κομμάτι αυτό της πόλης, που έχει βρεθεί στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της αποκέντρωσης των τελευταίων δεκαετιών.

Από την άλλη πλευρά είναι η πολιτική

Την ίδια στιγμή που η πόλη ετοιμάζεται για την ανάπλαση, οι Αθηναίοι καλούνται σε λίγους μήνες να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα ηγηθεί του δήμου τους, ενός δήμου που είχε ταλαιπωρηθεί από την κακοδιαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων σε όλα τα πεδία.

Για άλλη μία φορά όμως η πολιτική συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή. Τα κόμματα στηρίζουν αλλά δεν χρίζουν υποψηφίους, αντάρτες κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ υπάρχουν και οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν με κομματική και όχι με πολιτική ατζέντα.

Η κρίση φαίνεται ότι δεν μας έμαθε και πολλά.

Πρώτον, γιατί ο δημαρχιακός θώκος είναι περιζήτητος για το κάθε κόμμα, καθώς έτσι ενισχύει το prestige του και δεύτερον, γιατί οι περισσότεροι υποψήφιοι θέλουν να διασφαλίσουν την μετέπειτα κοινοβουλευτική και πολιτική τους θητεία.

Δεύτερον, η κυβέρνηση και τα κόμματα δεν έχουν καταλάβει την αξία της πρωτεύουσας ως οικονομικής ατμομηχανής της πόλης. Μία πόλη που θα λειτουργήσει ως η βιτρίνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει με την Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και το Λονδίνο, μπορεί να μη βγάλει τη χώρα από την κρίση, μπορεί να συμβάλει όμως στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ελάχιστα όμως ενδιαφέρει η τύχη της πόλης, καθώς η κομματική αντίληψη της πολιτικής παραμένει στις δημοτικές εκλογές.

Νίκος Ιτσινές

(Visited 1 times, 1 visits today)
By