Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: «Για το ΤΑΙΠΕΔ δεν ισχύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι;»

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτά τον πρωθυπουργό με ποια μέθοδο η αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας έπεσε από τα 50 στα 9,4 δισ. ευρώ.

tsipras-samarasΕπίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για θέματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει στην ερώτησή του πως «το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, από τη μέρα της ίδρυσής του λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες, παρακάμπτοντας ακόμη και τον ίδιο τον ιδρυτικό νόμο και το καταστατικό του» και σημειώνει πως η  αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας δεν έχει καμία σχέση με τα αρχικώς εκτιμημένα μεγέθη, «αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2013-2016 είναι μόλις 9,6 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το αρχικό πρόγραμμα του πρώτου μνημονίου υπολόγιζε την είσπραξη 50 δισ., ενώ πριν το 2010 η περιουσία αυτή αποτιμούνταν σε τουλάχιστον 285 δισ.».

«Πέραν όμως του ευλόγου ερωτήματος που προκύπτει για το αν αξίζει τον κόπο να απολέσουμε στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις για ένα ασήμαντο εν σχέσει με το σύνολο του δημόσιου χρέους αντίτιμο, από τη μέχρι τώρα λειτουργία του ταμείου προκύπτει σειρά παραβιάσεων του Συντάγματος και των νόμων» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει πως: «Ο διορισμός του -υπόδικου πλέον- κ. Αθανασόπουλου με παράνομο τρόπο, αποτελεί πρωτοφανή παράκαμψη του Συντάγματος. Η παράλειψη του Δ.Σ να αναρτά στο διαδίκτυο τις τριμηνιαίες εκθέσεις που κατά νόμο υποχρεούται, η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών των υπό πώληση δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και η αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, αφού είχαν ανοίξει οι φάκελοι των ενδεικτικών προσφορών, αποτελούν προφανείς και σκόπιμες παραβάσεις της νόμιμης διαδικασίας».

Και συμπληρώνει πως «η άρνηση να έχουν πρόσβαση τα κόμματα της βουλής στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ του Ταμείου, αλλά και η εκπαραθύρωση μέλους του ΔΣ επειδή διαφωνούσε με τις αποφάσεις και είχε την αξίωση η διαφωνία να καταγράφεται στα πρακτικά, αποτελεί πρωτοφανή μεθόδευση».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ερωτά τον πρωθυπουργό:

«Με ποια μέθοδο έγινε η αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας σε μόλις 9,4 δισ. ευρώ;

Με δεδομένο πλέον το γεγονός ότι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δε θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και σε κάθε περίπτωση δε πρόκειται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους,  επιμένει στην εκχώρηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα;

Προτίθεται να συνεχίσει να καλύπτει την έκνομη λειτουργία της διοίκησης του Ταμείου;».

By