Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020

25/8/1991: Το mail που άλλαξε ριζικά την Τεχνολογία

Μια αναδρομή, κάποιες δεκαετίες πίσω, την εποχή που δημιουργούταν οι βάσεις για τα όσα απολαμβάνουμε σήμερα σε αυτό που ονομάζουμε Τεχνολογία, Υπολογιστές, Διαδίκτυο.
Την εποχή που η ιστορία γραφόταν και κανείς, τότε, δεν το γνώριζε…

linus-coffee

Είναι 25η Αυγούστου του 1991, η χρυσή εποχή του IRC και των λιστών επικοινωνίας, όταν στα Newsgroups του: comp.os.inix, ήρθε ένα νέο εισερχόμενο e-mail.
Λιτό και δε καμία περίπτωση δεν έδειχνε αυτό που θα ακολουθούσε. Το mail, εστάλη από ένα αγόρι 21 χρονών, φοιτητή του πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φιλανδίας, με τ” όνομα: Linus Torvalds.
-Το mail, όπως ακριβώς εστάλη, ήταν αυτό:

Και η αρχή έγινε. Τα υπόλοιπα συνέβησαν και εξελίσσονται ακόμα και τώρα. Το Linux, έδωσε παντού το παρόν και συνέβαλε στην δημιουργία και την εξέλιξη του διαδικτύου και στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
Πόσο ειρωνικό αλήθεια, σε σχέση με τα όσα έλεγε το πιο πάνω μειλ:

Και όχι τυχαία, με την έλευση του Linux στο προσκήνιο και κάπου τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα (το 1993-1994), όταν είχε πλέον ξεφύγει από την “βρεφική” ηλικία το www γεννιόταν. Το διαδίκτυο ήταν πια γεγονός και θεμέλιο λίθο είχε (και εξακολουθεί) το Linux.

Ο Linus, αν και χαριτολογώντας, συγκριτικά με τον Stallman η τον Dennis Ritchie η τον James Gosling (NeWS και Java). θα τον αποκαλούσαμε “γραφειοκράτη”!
Ο Linus είναι ένας θαυμάσιος hacker. Δεν είναι ακριβώς δημιουργός. Δεν έκανε κάτι που θα το ονομάζαμε πρωτοπόρο, όσο παράξενο και αν σας ακουγεται αυτό.
Για να το πούμε χοντρικά, ωστε να γίνει αντιληπτό απ’ όλους, ο Linus βασίστηκε και βελτίωσε το τότε υπάρχον Minix.

Ο Linus όμως, θα έπρεπε να θεωρείται ο «πατέρας» των hackers. Διαθέτοντας μια έκτη αίσθηση, έβρισκε τον τρόπο να λύνει τα προβλήματα (bugs), έχοντας ως αφετηρία το σημειο Α, τ’ οποίο ήταν η εύρεση του bug και σαν τερματικό το σημειο Β, τ’ οποίο ήταν η διόρθωση του bug.
Και φυσικά αυτό συνεχίζει να κάνει ως σήμερα.
Κάτι άλλο σπουδαίο που έκανε ο Linus και δεν είναι γνωστό, καθώς -τότε- απλά συνέβη, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αξιοποίησε πληρως το διαδίκτυο.
Πως; Με τον πολύ απλό τρόπο, ο οποίος έχει γίνει γνωστός σαν: «Νόμος του Linus».
Πίστευε πως όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με ένα έργο τόσο καλύτερα και γρηγορότερα αυτό θα εξελιχθεί και παράλληλα, όποιο πρόβλημα εμφανιζόταν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα το αντιμετώπιζαν έγκαιρα και θα το εξάλειφαν (η διαδρομή από το Α στο Β).
[…]
Σαν κατακλείδα, κρατάμε τις δυο παρακάτω, από τις ατάκες του Linus:

Be LINUX… (22 χρόνια μετά)…

ΠΗΓΗ: osarena.net

(Visited 1 times, 1 visits today)
By