Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

Αφήστε τα λουλούδια να ανθίσουν, λένε οι φυτωριούχοι

Στις μέρες της καραντίνας όλοι ανακαλύψαμε ξανά το σπίτι μας και όλες αυτές τις δραστηριότητες που μας κάνουν ήρεμους και μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση.

Η κηπουρική, η περιποίηση των φυτών και των λουλουδιών σε κήπους, μπαλκόνια και ακάλυπτους αλλά ακόμα και σε σαλόνια και εσωτερικούς χώρους είναι μια από τις χαλαρωτικές δραστηριότητες που ανακαλύψαμε στην καραντίνα.

Αν, όμως, η Πολιτεία δεν ενσκήψει στα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου, σύντομα τα φυτώρια θα σβήσουν και μαζί τους η οικονομική τους συνεισφορά στη χώρα.

Ο Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αττικής (synfat.com) διακινεί με τους παραγωγούς του το 60% του φυτικού υλικού σε γλάστρα στην Ελλάδα με πωλήσεις χονδρικής (Β2Β), με άνω των 7.000 ενεργών ΑΦΜ συνεργατών.

Τα 380 μέλη του Συνεταιρισμού έχουν κύκλο εργασιών άνω των €12 εκατ. Στεγάζονται σε μία έκταση 35 στρεμμάτων στις Αχαρνές Αττικής (10 από τα οποία στεγασμένα), είναι δραστήρια σε εξαγωγές και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Η μείωση του 70% που σημειώθηκε, δείχνει την προοπτική της κίνησης και για τους επομένους μήνες. Επιπροσθέτως, καθώς τα φυτά αποτελούν είδος πολυτέλειας, προβλέπουν ότι αν δεν στηριχθούν από το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τότε κινδυνεύουν με λουκέτα, απώλειες θέσεις εργαζομένων και συσσώρευση χρεών και υποχρεώσεων που δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Θα αφήσουμε τα λουλούδια να ανθίσουν ή θα τα καταδικάσουμε σε μαρασμό; Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Πολιτείας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By