Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020

Αγρια κόντρα ΕΡΤ-ΝΔ -Τι απαντούν οι εργαζόμενοι, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Επιτρέψτε μας επιτέλους να κάνουμε τη δουλειά μας» λένε οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ με αφορμή την κόντρα ΝΔ-κρατικής τηλεόρασης. Στην αντιπαράθεση μπήκε και η διοίκηση της ΕΡΤ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή στάθηκε το περιστατικό που εκτυλίχθηκε κατά την διάρκεια της πρωινής εκπομπής μεταξύ των παρουσιαστών και του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη για το ρεπορτάζ για το «Πόθεν Εσχες» της συζύγου του πρόεδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απάντηση της ΕΡΤ:

«Με αφορμή τα όσα ελέχθησαν από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην πρωινή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, επισημαίνονται τα κάτωθι:

Τα στούντιο της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΕΡΤ φιλοξενούν εκπροσώπους όλων των πολιτικών χώρων, χωρίς περιορισμούς και λογοκρισία. Η ΕΡΤ εγγυάται ότι οι προσκεκλημένοι μπορούν και θα μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, ακόμα και αν αυτή στρέφεται εναντίον της ΕΡΤ.

Η στοχοποίηση δημοσιογράφων, σε κάθε περίπτωση, δεν ωφελεί τη δημοκρατία».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης:

«ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε ανακοίνωσή μας τονίζουμε ότι η ΕΡΤ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Δυστυχώς όμως, από τα κόμματα εξουσίας -κυρίως- εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο.

Δεν είναι επίσης πρώτη φορά που θα πούμε ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι, αν αφεθούν απερίσπαστοι, μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με επάρκεια. Αυτό βέβαια κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι το δημοσιογραφικό έργο πρέπει να παράγεται μόνο από «δικούς της» δημοσιογράφους, χωρίς «εξωτερικές συνεργασίες», πολύ περισσότερο, μάλιστα, αυτή την περίοδο διόγκωσης της ανεργίας στο χώρο.

Αρκεί, όμως, αυτές να πληρούν τρία κριτήρια:

1. Να συνδυάζονται με την πλήρη και αξιοκρατική αξιοποίηση του δημοσιογραφικού δυναμικού της ΕΡΤ.

2. Να γίνονται στη βάση κριτηρίων επαγγελματικής επάρκειας και μόνο.

3. Να μην εντάσσονται σε στρατηγικές περαιτέρω περιτύλιξης της ΕΡΤ με τον “ομφάλιο λώρο” με την κυβερνητική εξουσία.

Δυστυχώς αρκετές από τις τελευταίες επιλογές της διοίκησης της ΕΡΤ δεν πληρούν κανένα απ” αυτά τα τρία κριτήρια, δίνοντας άλλοθι στους νοσταλγούς του λουκέτου.

Ως εκ τούτου καλούμε:

– την διοίκηση να αλλάξει στάση όσον αφορά στις «εξωτερικές συνεργασίες» και, επιπλέον, να αξιοποιήσει το σύνολο του δημοσιογραφικού δυναμικού της ΕΡΤ, με γνώμονα πάντα την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της.

– την ΕΣΗΕΑ να μην παρακολουθεί αμέτοχη και να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

– τους συναδέλφους μας να επιμένουν στην τήρηση των όρων δημοσιογραφικής δεοντολογίας στη δουλειά μας.

– το πολιτικό σύστημα να αφήσει ήσυχη την ΕΡΤ.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η ΕΡΤ είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι ούτε κομματικό ούτε περιθωριακό μέσο.

ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ μας επιτέλους να κάνουμε τη δουλειά μας!».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για την ΕΡΤ:

Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, παρά τις επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις περί «νέου», συνεχίζει πιστά την πολιτική Σαμαρά. Όχι μόνο δεν διαχωρίζει τη θέση της από τις χυδαιότητες, τις ύβρεις και τους εκβιασμούς που εξαπέλυσε ο κ. Λαζαρίδης εναντίον των δημοσιογράφων της ΕΡΤ στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», αλλά προβαίνει και σε υποδείξεις για τους σχολιασμούς των δημοσιογράφων, και για την επιλογή των παρουσιαστών των εκπομπών. Τους ενοχλεί που κρίσιμα ζητήματα προβάλλονται από τη δημόσια συχνότητα, ενώ αποσιωπούνται πλήρως από τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αυτοί που έκλεισαν την ΕΡΤ, ασκώντας στυγνή λογοκρισία και πετάγοντας στο δρόμο εργαζόμενους, επειδή, όπως ευθαρσώς ομολόγησε πρόσφατα ο κ. Σταμάτης, «είχε ανθρώπους που λειτουργούσαν ως φερέφωνα και ιεροκήρυκες του ΣΥΡΙΖΑ», ας μην το παίζουν τώρα διαπρύσιοι κήρυκες της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας. Δεν τους πιστεύει κανείς.

Tι είχε γράψει η ΝΔ

«Διαβάσαμε με προσοχή την ανακοίνωση της Ε.Ρ.Τ. των κ. Ταγματάρχη και Τσακνή. Δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία, όταν, την Παρασκευή, η κυρία Γιάμαλη ειρωνευόταν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είδαμε καμία ευαισθησία, όταν οι κ. Ταγματάρχης και Τσακνής όριζαν συντονίστρια ενημερωτικής εκπομπής την κυρία Ακριβοπούλου, μόνιμη υβρίστρια της Νέας Δημοκρατίας και του Αρχηγού της.

Η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της σέβονται τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς της Ε.Ρ.Τ. Σε αντίθεση με την διοίκηση Ταγματάρχη και Τσακνή, που – ενώ η Ε.Ρ.Τ. διαθέτει ικανούς δημοσιογράφους – επιλέγει για τις εκπομπές της εξωτερικούς συνεργάτες. Παραδίδουμε τους κ. Ταγματάρχη και Τσακνή στην κρίση των σκληρά φορολογούμενων πολιτών».