Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020

Αγρότες: «Κατάληψη» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην Αθήνα θα φτάσουν αγρότες από 68 μπλόκα ανά την Ελλάδα

agrotes2

Επεισόδια αυτή την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συγκεντρωμένοι αγρότες από την Κρήτη πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες κατά του κτηρίου και των αστυνομικών που το φρουρούσαν, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Τα επεισόδια συνεχίζονται για περισσότερο από μισή ώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο θυμίζει πεδίο μάχης, με φωτιές σε κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια και ζημιές στην πρόσοψη.

agrotes-kapnogono

Τρεις χιλιάδες αγρότες από την Κρήτη έφτασαν λίγο πριν από τις 9 το πρωί στην είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθης, στο πλαίσιο του παναγροτικού διήμερου συλλαλητηρίου που αρχίζει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

ag2

Οι αγρότες ζητούν να μπουν στο υπουργείο για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας και να προχωρήσουν σε ολιγόωρη κατάληψη της εισόδου του υπουργείου, όμως φαίνεται ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου – που θα άρχιζαν στάση εργασίας στις 11:00 το πρωί – προτίθενται να βγουν από το κτήριο και να διαδηλώσουν μαζί με τους αγρότες.

Στο μεταξύ, αγρότες από την Κρήτη πήραν στο κυνήγι διμοιρία των ΜΑΤ μόλις πληροφορήθηκαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν στην πλατεία Καραϊσκάκη αγροτικό αυτοκίνητο γεμάτο προϊόντα.

agrotes-ntomates-DYO

Οι αγρότες οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στην οδό Μάρνη μπροστά από την είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ειδοποιήθηκαν με ντουντούκα και άλλοι τρέχοντας και άλλοι με πολύ γοργό βήμα έφτασαν ταχύτατα στον χώρο όπου είχε αποκλειστεί το Ι.Χ με τα αγροτικά προϊόντα.

Με το που έφτασαν στην περιοχή πήραν στο κυνήγι την ομάδα των ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο, ενώ πέταξαν μπουκάλια και σε δύο περιπολικά που βιαστικά έσπευσαν να αποχωρήσουν.

crete11

Επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία Καραϊσκάκη είναι ο ταξίαρχος που είχε δεχθεί παρατηρήσεις από την πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Το δρόμο για την πρωτεύουσα έχουν πάρει αγρότες από 68 μπλόκα ανά την Ελλάδα, ενώ υπάρχει σχέδιο της Αστυνομίας με τρεις ζώνες ελέγχου, περιφερειακά και εντός της Αθήνας, ώστε να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Τη δυσφορία τους εξέφρασαν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι αγρότες της Πελοποννήσου καθώς, ενώ είχαν «συμφωνήσει» να περάσουν 15 τρακτέρ τα διόδια του Ισθμού, δεν τους το επιτρέπει η Αστυνομία. Αγρότες από την Πελοπόννησο πάντως επιμένουν να περάσουν με τα τρακτέρ και επιφυλάσσονται για τις αντιδράσεις τους.

Χωρίς τρακτέρ, αλλά με έξι λεωφορεία έρχονται οι αγρότες από τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας.

Η Αστυνομία διεξάγει ελέγχους στα διόδια των Αφιδνών σε νταλίκες, μήπως χρησιμοποιηθούν ως δούρειοι ίπποι για τη μεταφορά τρακτέρ.

Το δρόμο για την Αθήνα πήραν στις 5:00 το πρωί περίπου 20 τρακτέρ αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 10 ώρες για να φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Η Αστυνομία πάντως έχει δημιουργήσει τρεις ζώνες ελέγχου ώστε να μην εισέλθουν τρακτέρ στην Αθήνα.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.ά.) και στο λιμάνι του Πειραιά. Η τελευταία ζώνη θα είναι στο κέντρο της Αθήνας, από την Πλατεία Βάθη, όπου βρίσκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι το Σύνταγμα, όπου θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση στις 17:00 στην Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ανοιχτά το Κάστρο Βοιωτίας και τα Τέμπη – τα Τέμπη έως τις 12:00 το μεσημέρι – για να μπορέσουν οι αγρότες να έρθουν στην πρωτεύουσα. Η κοιλάδα θα ανοίξουν ξανά στην επιστροφή των αγροτών.

By