Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2020

Στην Al Dahra το 20% των Μύλων Λούλη

Σημαντικό ποσοστό στη μεγαλύτερη ελληνική αλευροβιομηχανία απέκτησε η εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι.

Του Νίκου Φιλιππίδη

loulis2Μέσω οκτώ πακέτων απέκτησε χτες το 10% των μετοχών της «Μύλοι Λούλη» και μέσω αύξησης κεφαλαίου θα αποκτήσει άλλο ένα 10%. Ο λόγος για την Al Dahra Agriculture Spain S.L. η οποία έχει έδρα το Aμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πλέον αποτελεί τον σημαντικότερο ετέρο της μεγαλύτερης ελληνικής αλευροβιομηχανίας.

Με την συμφωνία που επιτεύχθηκε οι Μύλοι Λούλη, πετυχαίνουν την συνδεσή τους  με την πρωτογενή παραγωγή σιτηρών, διασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ποιοτική σταθερότητα και την ποσοτική επάρκεια πρώτων υλών. Επιπλέον αποκτούν σύνδεση με αραβικές χώρες, χώρες που ως γνωστόν έχουν μεγάλη αύξηση πληθυσμού και είναι κατά κύριο λόγο εισαγωγικές σε αλεύρι. Οι χώρες αυτές πλέον μπορούν εύκολα να τροφοδοτηθούν με αλεύρι από την Al Dahra μέσω των δύο σύγχρονων επιλιμένιων μύλων της Μύλοι Λούλη.

Τέλος η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για διείσδυση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής και της Ασίας. Αγορές από τις οποίες προέρχεται το 85% της ετήσιας παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού. Ο πληθυσμός της Ασίας και Αφρικής μαζί, αυξάνεται κατά περίπου 70.000.000 άτομα ετησίως και αποτελούν αγορές με τεράστια οικονομική ανάπτυξη.

Από την πλευρά τη η Al Dahra με αυτή τη συνεργασία επιτυγχάνει να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα υψηλής τεχνολογίας διαμετακομιστικό και μεταποιητικό κέντρο δημητριακών στην Ευρώπη, μέσω των επιλιμένιων εγκαταστάσεων των Μύλων Λούλη σε Βόλο και Πειραιά με συνολική αποθηκευτική δυνατότητα 90.000 τόνων. Η Al Dahra έτσι θα μπορεί να διακινεί την παραγωγή της από τις Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Σερβία) προς τη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον θα μπορεί να διασφαλίσει την τροφοδοσία αλεύρων με εγγυημένη, άριστη και σταθερή ποιότητα προς τις αραβικές χώρες, με πολλές από τις οποίες έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια τροφίμων και τέλος να αποκτήσει πρόσβαση σε know-how (τεχνογνωσία) για την κατασκευή μύλων άλεσης δημητριακών, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την κατασκευή πρότυπων μύλων άλεσης σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται μπαίνοντας έτσι δυναμικά και στη δευτερογενή παραγωγή.

Η Al Dahra δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα και ειδικεύεται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών. Αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη της κυβέρνησης του Aμπου Ντάμπι στον τομέα του προγράμματος διασφάλισης ροφίμων για τα ΗΑΕ (Food Security Vision).

Η Al Dahra σήμερα είναι μια κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή και διακίνηση υψηλών προδιαγραφών αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών, πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, παράγει προϊόντα όπως σιτάρι, ρύζι, τριφύλλι, σανό, οπωροκηπευτικά, χουρμάδες, ελιές και εσπεριδοειδή. Το 2012 καλλιεργώντας 1.500.000 στρέμματα ιδιόκτητης γης (μέσω συμβολαίων ιδιοκτησίας ή μακροπρόθεσμου lease), παρήγαγε συνολικά πάνω από 2.000.000 τόνους προϊόντων σε 10 διαφορετικές χώρες. Το 2012 άγγιξε τα 500 εκατ. ευρώ τζίρο απασχολώντας 1.300 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ισπανία, Σερβία, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Ινδία, Μαρόκο, Ναμίμπια και Πακιστάν.

By