Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλέξη, κάν” το όπως ο Κυριάκος…

Του Κώστα Στούπα 

Πριν από μερικές εβδομάδες θρηνήσαμε σαν χώρα μια εκατόμβη θύματα λόγω μιας φυσικής καταστροφής. Οι ιδιαίτερες συνθήκες όπως οι ισχυροί άνεμοι, η μορφολογία του εδάφους, η άναρχη δόμηση αποτέλεσαν ασφαλώς σημαντικές παραμέτρους αυτής της καταστροφής.

Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε και η λάθος εκτίμηση και διαχείριση  της κατάστασης από τους αρμόδιους φορείς αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (Περιφέρεια, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική κλπ.)

Είχαμε επισημάνει εκείνες τις ημέρες πως ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας είχε σχετική εμπειρία από την υπηρεσία του στο πυροσβεστικό σώμα ως υπεύθυνου δασοπροστασίας των Κυκλάδων όπου δεν υπάρχουν δάση.

Στην αρχή η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της υποστηρίζοντας μέσω των συναρμόδιων υπουργών (πολιτικών προϊσταμένων των αρμόδιων υπηρεσιών) πως όλοι έπραξαν όσα ακριβώς ήταν ενδεδειγμένα για την περίσταση.

Μια δυο μέρες μετά η κυβέρνηση παραδέχθηκε τις ευθύνες των μελών της, αντικαθιστώντας υπουργούς και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, προφανώς ως υπεύθυνους για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν στις καίριες θέσεις βρίσκονταν άτομα με καλύτερη εμπειρία και ικανότητες αν θα είχαμε αποφύγει να έχουμε θύματα ή έστω αν θα είχαμε λιγότερα. Το πιθανότερο είναι να είχαμε λιγότερα θύματα και μικρότερες καταστροφές.

Φυσικές καταστροφές θα προκύπτουν. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι οργανωμένες κοινωνίες είναι να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένες προκειμένου να έχουμε τις μικρότερες δυνατές καταστροφές.

Για τούτο η  αξιοκρατική στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών παίζει σημαντικό ρόλο.

Ακόμη καταστροφικότερη για την κυβέρνηση από τη διαχείριση της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της όλης υπόθεσης.

Πριν από λίγες μέρες η Αξιωματική Αντιπολίτευση διοργάνωσε μια εκδήλωση όπου μια επιτροπή ειδικών υπό τον καθηγητή κ Κ. Συνολάκη παρουσίασε μια μελέτη για το πώς ακριβώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Κατά το πόρισμα της επιτροπής Συνολάκη η τραγωδία θα μπορούσε να αποτραπεί αν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση και διαταγή εκκένωσης της περιοχής.

Σχολιάζοντας το πόρισμα, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σ. Φάμελλος δήλωσε  πως «η πολιτεία θα αξιολογήσει όλες τις προσπάθειες προσέγγισης και εκτίμησης της τραγωδίας στο Μάτι, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών διεθνών ερευνών που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός». Ο ίδιος προσέθεσε ακόμη πως η συγκεκριμένη έκθεση «ανατέθηκε από κόμμα και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό σημαίνει πολλά».

Μέχρι εδώ έχουμε  μια πολιτική πρωτοβουλία και μια αντίδραση στα όρια μιας ανεπτυγμένης δημοκρατίας. Οι καθηγητές εκπονούν μελέτες και οι αρμόδιες υπηρεσίες με την εμπειρία και τα εργαλεία που διαθέτουν αξιολογούν αν μπορούν να εφαρμοστούν καθώς και την αποτελεσματικότητά τους.

Το θέμα ξέφυγε με τρόπο που εκθέτει την κυβέρνηση όταν ένα μέλος της άρχισε τη δική του ιδιαίτερη αξιολόγηση.

Με ανάρτησή του στο Facebook, o κ. Πολάκης επιτέθηκε  στον καθηγητή, σημειώνοντας: «Συνολάκης ….. Μάλιστα….. Μετά Χριστόν προφήτης … Με το κύρος του βαφτιστηριού Μητσοτάκη, του μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος Μητσοτάκη και τοποθετημένος, από τον Μητσοτάκη, στο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών….Συνολάκης…. εκκενώνει το Μάτι από 35 έως 55 λεπτά αναλόγως το σταθμό που δίνει συνέντευξη!!!!! ΝΤΡΟΠΗ !!!«.

Αν ο κ. Συνολάκης προΐστατο της σχετικής επιτροπής έχοντας προϋπηρεσία υπευθύνου δασοπροστασίας των Κυκλάδων ή με εμπειρία σερβιτόρου είχε προσληφθεί σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού,  ο κ. Πολάκης θα είχε απόλυτα δίκιο.

Ο κ. Συνολάκης όμως έχει ένα βιογραφικό το οποίο υποστηρίζει πως είναι ειδικός σε θέματα φυσικών καταστροφών με διεθνή αναγνώριση. Βλέπε: Βιογραφικό Συνολάκη

Δεν γνωρίζω αν είναι βαφτιστήρι της Οικογένειας Μητσοτάκη και προσωπικά βδελύσσομαι αυτή  την πρακτική προσπορισμού ψήφων ιδίως όταν προέρχεται από πολιτικούς που έχουν σαν σημείο αναφοράς τον φιλελευθερισμό.

Είναι δεν είναι, όμως, έχει κάποιες ικανότητες οι οποίες είναι παραδεκτές διεθνώς, γεγονός που του προσδίδει μεγαλύτερη εγκυρότητα.

Αν ο κ. Συνολάκης διαθέτει τις ικανότητες που περιγράφει το βιογραφικό του τότε πολύ σωστά έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης και του έχει αναθέσει θέσεις ευθύνης.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα ωφελούσε περισσότερο τη χώρα αλλά και το πολιτικό του  μέλλον (ως πιθανός πολιτικός -έστω και όψιμος- εκφραστής της μη «παλαβής» αριστεράς και του Κέντρου), αν αξιοποιούσε ο ίδιος το πόρισμα Συνολάκη και τον κ. Συνολάκη τον ίδιο.

Η ανάθεση μιας σημαντικής θέσης ευθύνης  σε κάποιον που ανήκει στο ΔΣ του ιδρύματος Μητσοτάκη, έστω και αν δεν γινόταν αποδεκτή, θα ήταν ισχυρότερο πολιτικό πλήγμα στους αντιπάλους του, καθώς θα ήταν ένα δείγμα αξιοκρατίας.

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον κ. Συνολάκη όμως έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με μια δεύτερη ανάρτηση με την οποία ο κ. Πολάκης στοχοποιούσε τον κ. Συνολάκη δημοσιεύοντας τη διεύθυνση της κατοικίας του, με έναν τρόπο αναλόγως «αθώο» με τον οποίο τα τάγματα εφόδου στοχοποιούσαν τα καταστήματα των εβραίων στην ναζιστική Γερμανία.

Θα έχει ενδιαφέρον αν ο κ. Τσίπρας που εμφανίζεται πολιτικά ερωτευμένος με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να αποδείξει τον πολιτικό έρωτά του και στη πράξη…

ΠΗΓΗ: capital.gr

By