Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2019

Αλλάζει το όριο αναλήψεων στα capital control

Ίσως υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls και σε ό,τι αφορά στα εμβάσματα προς το εξωτερικό που σήμερα έχουν περιορισμό στα 1.000 ευρώ

our atm

Σε σταδιακή χαλάρωση των capital controls αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, θα αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων στα 500 ή ακόμα και στα 550 ευρώ.

Βάσει του σχεδίου που εξετάζεται, ο καταθέτης θα μπορεί να προχωρήσει σε σωρευτική ανάληψη σηκώνοντας τα χρήματα δύο εβδομάδων, χωρίς να χάνει το εβδομαδιαίο όριο. Ακόμα θα μπορεί μια φορά τον μήνα να εισπράξει το εβδομαδιαίο όριο τεσσάρων εβδομάδων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι καταθέτες θα μπορούν να κάνουν είτε ανάληψη 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο, είτε 1.680 ευρώ ανά μήνα, εφόσον παραμείνει το πλαφόν στα 420 ευρώ την εβδομάδα.

Συζητείται να ενταχθεί και ο μισθός ή η σύνταξη στο λεγόμενο νέο χρήμα το οποίο δεν έχει περιορισμούς από τα capital controls. Επίσης, ίσως υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls και σε ό,τι αφορά στα εμβάσματα προς το εξωτερικό που σήμερα έχουν περιορισμό στα 1.000 ευρώ, αλλά και δυνατότητα για μεγαλύτερη του 10% ανάληψη από τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Ωστόσο δεν αναμένεται όλες οι αλλαγές να γίνουν αμέσως.