Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Ανεβάζουν τους τόνους Ανδρουλάκης και Γεννηματά στο «παρά 5»

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ των δύο φιναλίστ των αυριανών εκλογών για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απευθύνει έκκληση για ανανέωση και αλλαγή και τη Φώφη Γεννηματά να διαμηνύει ότι οι «γενιές συμπορεύονται, δεν διχάζονται».

Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται οι ισχυρισμοί του κ. Ανδρουλάκη ότι ζήτησε αναβολή του β” γύρου των εκλογών λόγω των φονικών πλημμυρών, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου -λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες- κάλεσε τους προοδευτικούς ψηφοφόρους «να μην αφήσουμε να σβήσει η φλόγα της ανανέωσης και της αλλαγής» καιζήτησε τη συμμετοχή των πολιτών ώστε να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στo πραγματικό του μέγεθος και έστειλε μήνυμα ενότητας της δημοκρατικής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά που θέλει να δώσει στον νέο φορέα, μέσα από την δημιουργία ενός θεσμικού κόμματος που θα σέβεται τα μέλη του, θα λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά και με απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, ενώ τόνισε πως στο συνέδριο που θα λάβει χώρα στο επόμενο τρίμηνο, οι πολίτες θα συμμετέχουν ισότιμα ως συνιδρυτές και όχι ως παρατηρητές.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος μετά τη συμμετοχή της πρώτης Κυριακής: «Υπάρχει η παράταξη. Δεν έχει καταλυθεί η παράταξη. Απευθύνω κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με παγιωμένες νοοτροπίες», ανέφερε.

Δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί, θα συγκαλέσει, με ανοικτό προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις του χώρου, Συνδιάσκεψη εντός του Δεκεμβρίου για να εκλεγεί ένα ενιαίο πολιτικό όργανο που θα οργανώσει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα εντός τριών μηνών. Τόνισε πως οι συνυποψήφιοι του έχουν κερδίσει με τη συμμετοχή τους τον ρόλο και τη θέση τους μέσα στο νέο φορέα, επισημαίνοντας πως αυτός δεν θα μοιράσει ρόλους και πως «δεν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε μαζικό κάλεσμα στους νέους καθώς και σε όλες εκείνες τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς που βλέπουν το εθνολαϊκιστικό αδιέξοδο των ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις του φιλελεύθερου Κέντρου που δεν θέλουν τη συντηρητική ΝΔ.
Περιγράφοντάς το όραμά του για την παράταξη και την Ελλάδα τόνισε πολλές φορές τις λέξεις ενότητα και ανανέωση. «Όποιος φύγει θα είναι αμετανόητος. Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι προσωπικές στρατηγικές. Πιστεύω ότι ίδιο πιστεύουν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι» τόνισε.

Επέμεινε ότι προτεραιότητα για την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι η ανανέωση αξιών και αντιλήψεων κι όχι η ηλικιακή, τονίζοντας οτι αυτό είναι το νόημα της ανανέωσης την οποία ζητά. «Κάποιοι νομίζουν ότι θα υπάρχει αύριο αποστρατεία. Δεν θα γίνει. Όμως όσοι πολέμησαν τις μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή. Όσα στελέχη είναι υπέρ των αλλαγών και του εκσυγχρονισμού της παράταξης και της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα είναι μπροστά», επεσήμανε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα.

Επανέλαβε επίσης ότι τα περί οικογενειοκρατίας που ανέφερε διαστρεβλώθηκαν καθώς δεν αποτελούσαν προσωπική βολή προς την Φώφη Γεννηματά. «Η Δημοκρατία είναι για όλους. Οι νέοι έχουν όλο και λιγότερες ευκαιρίες, οι ανισότητες εμποδίζουν την κοινωνική κινητικότητα και ευνοούνται, αντικειμενικά, οι προνομιούχοι», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τέλος, αναφερόμενος στις διαχειριστικές ανεπάρκειες του κράτους με αφορμή τις φονικές πλημμύρες ανέφερε: «Δεν φτάνει το μοιρολόι, χρειάζονται έργα πρόληψης. Δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες όσο ακόμη αναζητούμε θύματα, φαίνεται, όμως, η διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους».

Φώφη Γεννηματά: Οι γενιές συμπορεύονται και δεν διχάζονται

«Ο νέος ενιαίος φορέας δεν θα χτιστεί πάνω στις παθογένειες και πρακτικές του παρελθόντος. Στην μεγάλη προσπάθεια για την Αναγέννηση της παράταξης συναντώνται όλες οι γενιές, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Συμπορεύονται και δεν διχάζονται», διαμήνυσε η Φώφη Γεννηματά απαντώντας στα όσα δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Χαίρομαι που έστω και τώρα, έγινε αυτό κατανοητό και αποδεκτό. Είμαι σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της δημιουργίας της μεγάλης Παράταξης, που θα οδηγήσει σε μια νικηφόρα πορεία», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποψήφια για την ηγεσία του νέου φορέα στη προοδευτική παράταξη.
«Από την εκλογή μου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινήθηκα με προτεραιότητες την Ενότητα και την Αναγέννηση της παράταξης. Αυτούς τους στόχους υπηρέτησα και σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποφεύγοντας να απαντήσω σε κάθε είδους προκλήσεις».

Αναβολή λόγω φονικών πλημμυρών ζήτησε ο Ανδρουλάκης – Τι απαντάει η Χαριλάου Τρικούπη

Ο κ. Ανδρουλάκης, αφού εξέφρασε ξανά τη λύπη του για τα θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, αναφέρθηκε στο αίτημά του για αναβολή των εκλογών για μία εβδομάδα, ακριβώς λόγω της εθνικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα.

«Δυστυχώς, αυτή η πρότασή μου δεν έγινε αποδεκτή. Όπως μάλιστα με ενημέρωσε ο κ. Αλιβιζάτος δεν έγινε δεκτή από την κ. Γεννηματά ούτε η πρότασή μου να διεξαχθεί το debate το Σάββατο. Μάλιστα δήλωσε έτοιμος το debate να γίνει ακόμη και το Σάββατο το βράδυ ενώ παρέπεμψε σε συνέντευξη του προέδρου της επιτροπής Ν. Αλιβιζάτου στα «Νέα» ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «μια τηλεμαχία δεν είναι πανηγύρι» και πως «παρά το κατανοητό αίτημα του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να γίνει το debate η άλλη πλευρά δεν ήθελε».

Σε ερώτηση για το αν έχει παράπονα από το πώς έγινε η διαδικασία σημείωσε: «Δώσαμε έναν άνισο αλλά εντιμο και αξιοπρέπή αγώνα, αλλά τα καταφέραμε γιατί ο κόσμος θέλει την πολιτική ανανέωση».

Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, έδωσε στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική αλληλογραφία με την Επιτροπή Αλιβιζάτου για την τηλεμαχία απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Όθωνας πρότεινε στον αρμόδιο από την Επιτροπή Αλιβιζάτου, Πέτρο Σφηκάκη, πριν αποφασισθεί για χθες Παρασκευή βράδυ, να γίνει η τηλεμαχία ακόμη και σήμερα Σάββατο πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τη πλευρά Ανδρουλάκη με το επιχείρημα της χαμηλής τηλεθέασης.

«Εν συνεχεία ο κ. Αλιβιζάτος μετά την κήρυξη του 3ήμερου πένθους (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο) ακύρωσε το debate και η κα Γεννηματά ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες τηλεοπτικές της εμφανίσεις και εκδηλώσεις. Είναι απορίας άξιο όμως πως μπορεί από την μία να ζητάς αναβολή των εκλογών της Κυριακής λόγω πένθους και από την άλλη να ζητάς εκ των υστέρων debate το Σάββατο, που κατηγορηματικά είχες απορρίψει, μερικές ώρες πριν»,αναφέρει το επιτελείο της κ. Γεννηματά.

Νέα διάψευση ήρθε μετά τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά από το περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη. Όπως αναφέρουν κύκλοι του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιου για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης, «αποτελεί προσβολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αλιβιζάτο – του οποίου η συμβολή στην διαδικασία εκλογής αναγνωρίζεται από όλους – και προς τον συνυποψήφιο Ν. Ανδρουλάκη, να διαψεύδονται και να διαστρεβλώνονται γεγονότα τα οποία αμφότεροι επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους».

Ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε στη συνέντευξή του στα Νέα, πως «παρά το κατανοητό αίτημα του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να γίνει το debate η άλλη πλευρά δεν ήθελε», σημειώνοντας μάλιστα πως, καθώς και ο ίδιος θεωρεί πως «το debate δεν είναι πανηγύρι», ήταν προσωπικά ανοιχτός στην διεξαγωγή του.

Το περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη εκδηλώνει την απορία του για τις διαψεύσεις και τις διαστρεβλώσεις αυτές, πόσο μάλλον που έχουν προηγηθεί οι δημόσιες διευκρινίσεις του κ. Αλιβιζάτου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By