Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Στις κάλπες καλούνται σήμερα περίπου 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι κρίσιμες εκλογές γίνονται στη σκιά της επίθεσης που έγινε στο Παρίσι την Πέμπτη, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός. Εντεκα υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία και οι δύο που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό θα κοντραριστούν στον δεύτερο γύρο, σε δύο εβδομάδες. Οι βασικοί διεκδικητές όμως είναι τέσσερις, ο Εμάνουελ Μακρόν, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μια από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ετοιμάζεται να ορίσει και να καθορίσει το άμεσο μέλλον της Ε.Ε.

Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και τουλάχιστον 10 εβδομάδες. Τα πολιτικά επιχειρήματα έχουν δώσει τη θέση τους σε επιχειρήματα μίσους ανάμεσα στους οπαδούς των τεσσάρων βασικών ανθυποψηφίων, οι οποίοι αποτελούν απλώς τα χρώματα στην παλέτα ενός σουρεαλιστή.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι ψηφοφόροι δεν αρκούνται να αναπτύξουν τις πολιτικές θέσεις των ανθυποψηφίων, ούτε φυσικά να συνασπισθούν απέναντι σε ακραίους υποψηφίους οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας, Αντίθετα παρατηρείται πόλωση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Φρανσουά Φιγιόν και του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι έχουν ήδη κατανοήσει ότι εις εξ αυτών θα είναι ο μεγάλος χαμένος του “κέντρου”. Και ο νικητής δεν θα θα έχει να αντιμετωπίσει απλώς την κυρία Μαρίν Λεπέν, αλλά και την αντιπάθεια των ψηφοφόρων του μεγάλου χαμένου του πρώτου γύρου, οι οποίοι θα αναγκασθούν να τον στηρίξουν την 7η Μαΐου.

Οι κάτοικοι των μικροσκοπικών νήσων Saint-Pierre-et-Miquelon, στον Καναδά ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν για τις προεδρικές εκλογές,, ενώ σε αντίθεση με το «εξάγωνο», όπως αποκαλείται η «ευρωπαϊκή μητροπολιτική Γαλλία. Οι ψηφοφόροι στο Μοντρεάλ και το Κεμπέκ ενδέχεται να περιμένουν μέχρι και 2 ώρες στην ουρά για να στείλουν ένα από τα «πουλέν», στον τελικό της 7ης Μαΐου.

By