Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020

Άνοιγμα με πτώση στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικότητα γιατί η Αθήνα είναι σε διαφορετική θέση απο τις διεθνείς αγορές – Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης κινείτο στις 833,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,56%.

Ήπιες πιέσεις δέχεται η Αθήνα στο άνοιγμα της συνεδρίασης ύστερα απο την χθεσινή πτώση στις ΗΠΑ. Εκεί η πτώση των τιμών των δεκαετών ομολόγων ίσως σημάνει το τέλος μιας πολυετούς bull market. Η αγορά ανέβαινε καθώς υπήρχε σταθερή και υψηλή κερδοφορία στις εταιρείες , τα επιτόκια ήταν χαμηλά, ο πληθωρισμός είναι απών. Τώρα τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν, ο πληθωρισμός προχωρά, και τα κέρδη ίσως να μην είναι τόσο υψηλά ώστε να προωθούνται οι μετοχές.

Η ελληνική αγορά, όμως, βρίσκεται στο εντελώς αντίθετο άκρο αν και στην Ευρώπη σε λίγο θα σταματήσει το φθηνό χρήμα. Η ελληνική αγορά είναι μια ανδυόμενη αγορά που ενδέχεται να αποκτήσει νόημα εφόσον δοθεί χρόνος στις τράπεζες και δοθεί λύση στο χρέος, λύση ικανή για να διορθώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών που πλήττονται απο τα κόκκινα δάνεια. Μέσα σ αυτό περιβάλλον, η αγορά εμφανίζει τελευταία μια επιφυλακτικότητα, κυρίως, λόγω της αναμονής των ελέγχων απο την ΕΚΤ και της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Η ελληνική αγορά, όμως, βρίσκεται ταυτόχρονα εν όψει της εξόδου απο το πρόγραμμα εξέλιξη που δεν είναι αποσαφηνισμένη ενω επίκεινται μέτρα τα οποία προφανώς δεν μπορούν να εφαρμόσει προ εκλογών η σημερινή διακυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, στην ελληνική αγορά υπάρχει το ενδεχόμενο της πρόκλησης εκλογών, μια πιθανότητα που υφίσταται στα σενάρια των ελληνικών εκλογών. Σύμφωνα με ορισμένους ξένους επενδυτές το trade των εκλογών θα αρχίσει να εμφανίζεται αργά ή γρήγορα στην Αθήνα.

Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης κινείτο στις 833,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,56%. Η μετοχή της Αlpha bank στα 2,074 ευρώ χάνει 0,46%.Αμετάβλητη η μετοχή της Eurobank στα 0,93 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χάνει 0,57% στα 0,3148 ευρώ. Με πτώση 0,51% η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,106 ευρώ.

Κέρδη 1,01% για τον Μυτιληναίο στα 10 ευρώ. Άνοδος 0,34% για τον ΟΤΕ στα 11,64 ευρώ. Αμετάβλητος ο ΟΠΑΠ στα 9,76 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών στα 2,8 εκατ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By