Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Χαμόγελα και πελάτες με μάσκες στα καταστήματα!

Με ένα τεράστιο χαμόγελο καταστηματάρχες και πελάτες συναντήθηκαν ξανά με το άνοιγμα των καταστημάτων. Δείτε ποια μαγαζιά είναι σήμερα ανοικτά.

Το newsit.gr πήγε βόλτα στην αγορά της Κηφισιάς όπου οι πρώτοι πελάτες πέρασαν το κατώφλι τους με τους ιδιοκτήτες αλλά και τους υπαλλήλους να τους υποδέχονται με την ανακούφιση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Η πρώτη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων στην μετά κορονοϊό εποχή βρήκε τους πάντες με μάσκες αλλά και με διάθεση για ψώνια…

 

Το δεύτερο βήμα στη νέα «κανονικότητα» γίνεται με το άνοιγμα 66.010 εμπορικών καταστημάτων και άλλων επιχειρήσεων. Είναι η δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον κορονοϊό.

Από την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη της «νέας πραγματικότητάς» μας, έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που είχε ανασταλεί η εργασία τους λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Επίσης, έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Σήμερα λοιπόν, ρολά ανεβάζουν ξανά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
-εξοπλισμού ήχου και εικόνας
-κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
-σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
-χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
-ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
-επίπλων
-φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
-εγγραφών μουσικής και εικόνας
-παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών καλλυντικών και
-ειδών καλλωπισμού, ρολογιών και κοσμημάτων, καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών.

Επίσης, ξαναρχίζουν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι επιχειρήσεις:
-ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
-ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
-ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης και
-τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).

Παράλληλα επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε
υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών καθώς και οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Οι κανόνες
Από σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου επανέρχονται στη δουλειά τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους και 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Οι όροι που έχει θέσει η κυβέρνηση προβλέπουν για επιχειρήσεις:
έως 20τμ: τέσσερα άτομα
από 20-100 τμ: τέσσερα άτομα + ένα άτομο ανά 10τμ και
άνω των 100τμ: δώδεκα άτομα + ένα άτομο ανά 15τμ.

Σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως ένα άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες. Συνιστάται επίσης η μη χρήση ασανσέρ, ενώ περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Η λειτουργία των καταστημάτων ξεκινά στις 10:00, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 07:00.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο, όμως επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Στις σχολές οδηγών επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα, μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων, δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By