Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

«Αναγκαία η επίσπευση των συζητήσεων»

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές σε συνέντευξή του

papadimoulis

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Αυτή η δέσμευση έχει αναληφθεί και από τις δύο πλευρές στις 20 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας πλαίσιο είναι το τέλος Απριλίου και επειδή ήδη σήμερα ήμαστε στις 7 και έχουμε ένα Eurogroup στις 24, χρειάζεται επιτάχυνση των συζητήσεων στο τεχνικό επίπεδο, ολοκλήρωσή τους στο EuroWorking Group έτσι ώστε να βγει καπνός στις 24 Απριλίου. Τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά. Το κοινό συμφέρον προκύπτει από το διπλό γεγονός, ότι μια μελέτη Ντράγκι, ανεβάζει το κόστος ενός Grexit στο 1 τρισ. ευρώ, καθιστώντας το απίθανο γιατί είναι απαγορευτικό και από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας κληρονομήσει μια πιο δύσκολη κατάσταση από την προηγούμενη, ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Αυτό επιβάλει ρεαλισμό και στις δύο πλευρές», σχολίασε αρχικά ο κ. Παπαδημούλης και συνέχισε:

«Αυτό σημαίνει για τους δανειστές μας, ότι δεν μπορούν να απαιτούν από μια κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει την κυβέρνηση Σαμαρά. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι την ίδια ώρα που διεκδικούμε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και απομείωση του χρέους που είναι μια δέσμευση που έχουν αναλάβει οι δανειστές, εγγυούμαστε νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά. Αυτά πρέπει να γίνουν πενηνταράκια για να ανοίξει η στρόφιγγα».

«Για τα λεγόμενα αγκάθια, αυτά που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, αυτά μπορούν να συνεχίσουν να συζητώντας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά τον Ιούνιο, όπου έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρχει ένα πρόγραμμα made in Greece στραμμένο στην ανάπτυξη, γεμάτο μεταρρυθμίσεις εκεί που πονάει η ελληνική οικονομία. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να εξασφαλιστεί ρευστότητα, να υπάρξει κλίμα σταθερότητας, αμοιβαία αποδεκτή λύση και να υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστούν ορισμένα θέματα με άνεση, με ορίζοντα τετραετίας», πρόσθεσε.

«Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι συγκεκριμένες, επεξεργασμένες χρονοδιαγεγραμμένες, κοστολογημένες και είμαστε σε συζήτηση πάνω σε αυτές. Σε μια διαπραγμάτευση παίζονται και παιχνίδια σκοπιμότητας, ενδεχομένως και από κύκλους μέσα στους δανειστές. Υπάρχουν αυτοί που θα ήθελαν να τιμωρήσουν την ελληνική πλευρά για να στείλουν ένα μήνυμα σε άλλους λαούς και την αποφυγή διάδοσης του παραδείγματος, ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Οι ρεαλιστές όμως, κατανοούν ότι το κοινό συμφέρον, επιβάλει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η συμφωνία που πρέπει να υπάρξει, στο τέλος θα υπάρξει. Και ο Γιούνκερ και ο Τουσκ και ο Ντράγκι και ο Σούλτς, απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας μη λύσης. Αυτό που χρειάζεται είναι να τρέξουν και οι δυο πλευρές γιατί ο χρόνος που μας μένει είναι λίγος», επισήμανε ακόμα ο αντιπρόεδρος του ευρωπαίκού κοινοβουλίου και συμπλήρωσε:

«Οι δυσκολίες, οφείλονται στο γεγονός ότι ορισμένοι, επειδή είχαν μάθει αλλιώς, δυσκολεύονται να δεχθούν κάτι διαφορετικό. Πάρτε για παράδειγμα κάποιες γκρίνιες για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα. Αυτό που κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός, είναι το ταξίδι μιας ευρωπαϊκής χώρας στη Μόσχα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By