Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, 2018

Απογειώθηκαν τα κέρδη της Emirates

Απογειώθηκαν, αν όχι εκτοξεύτηκαν, τα κέρδη του ομίλου της Emirates, το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2017-2018 παρουσιάζοντας αύξηση 77% και φτάνοντας τα 631 εκατ. δολάρια.

Τα έσοδα του Ομίλου Emirates ανήλθαν σε 13.5 δισ. δολάρια για τους πρώτους έξι μήνες του οικονομικού έτους 2017-18, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με τα 12,7 δισ. κατά την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά, μετά και την βελτιστοποίηση της χωρητικότητας της, μιας σειράς πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αλλά και την νομισματική χαλάρωση του ισχυρού δολαρίου.

Αντιστοίχως κερδοφόρα ήταν και τα κέρδη της Emirates, τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά 111%, φθάνοντας τα 452 εκατ. δολάρια. Στο 6%, δηλαδή 12.1 δισ. δολάρια καταγράφηκε και η αύξηση των εσόδων της εταιρείας του Ομίλου. Η αεροπορική εταιρεία μετέφερε 4% περισσότερους επιβάτες 29,2 εκατομμύρια. Τα λειτουργικά έξοδα της Emirates αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ η συνολική χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 2%. Κατά μέσο όρο, το κόστος των καυσίμων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 14% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου (η οποία ήταν κατά 11% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους). Παράλληλα, υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω της επέκτασης του στόλου. Έτσι, τα καύσιμα αποτέλεσαν και φέτος το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας το 26% των λειτουργικών εξόδων της σε σύγκριση με το 24% κατά τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη στα έσοδα, αλλά και σημαντική αύξηση στην κερδοφορία, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση για μείωση των περιθωρίων κέρδους, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και σειρά προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίση η αεροπορική και ευρύτερα η ταξιδιωτική βιομηχανία. Η ταμειακή θέση του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 ανερχόταν στα 5,2 δισ. δολάρια, έχοντας παραμείνει εν πολλοίς σταθερός σε σχέση με την 31η Μαρτίου 2017.

«Τα εύσημα για τα αποτελέσματα του α” εξαμήνου του 2017-18 ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στους ταλαντούχους ανθρώπους του Ομίλου, που έχουν εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση της εταιρικής μας απόδοσης και για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς στην άριστη ποιότητα και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Τα περιθώρια κέρδους συνεχίζουν να πιέζονται προς τα κάτω λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού, η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, σε πολλές αγορές παγκοσμίως, ένα ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, ο Όμιλος κατάφερε να παρουσιάσει βελτιωμένα έσοδα και κέρδη. Πίσω από αυτή την επιτυχία, βρίσκονται τόσο η ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου όσο και οι ικανότητες των ανθρώπων μας. Η νομισματική χαλάρωση του ισχυρού δολαρίου έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων ευνόησε την κερδοφορία μας. Διαπιστώνουμε, ακόμη, τα οφέλη σειράς πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της εταιρίας, ώστε να αυξήσουμε τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητά μας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και νέων τρόπων και μεθόδων δουλειάς. Προχωρώντας, θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τα κόστη με προσοχή, επενδύοντας διαρκώς στην ανάπτυξή μας και στο να παρέχουμε στους πελάτες μας κορυφαία προϊόντα και υπηρεσίες», δήλωσε ο Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Emirates Airline και του Ομίλου Emirates.

Ωστόσο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες, η βάση των εργαζομένων του ομίλου συρρικνώθηκε κατά 3% σε σχέση με την 31η Μαρτίου 2017, με το προσωπικό να μειώνεται από τα 105.746 στα 102.669 άτομα. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό σχετίζεται με την αναλογία συνταξιοδοτήσεων – προσλήψεων, με τις τελευταίες να πραγματοποιούνται με χαμηλότερους ρυθμούς, καθώς σε πολλά τμήματα της εταιρίας έχουν υιοθετηθεί νέες τεχνολογίες, πιο σύγχρονες διαδικασίες αλλά και χρησιμοποιούνται εξωτερικοί συνεργάτες.

Νέα αεροσκάφη και βελτιωμένη απόδοση στόλου

Η Emirates συνεχίζει να επενδύει στο πιο προηγμένο αεροσκάφος ευρείας ατράκτου, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης του στόλου της και την παροχή μιας ακόμη καλύτερης εμπειρίας για τους πελάτες της. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του οικονομικού έτους, η Emirates παρέλαβε 10 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου – 4 αεροσκάφη τύπου Airbus Α380 και 6 τύπου Boeing 777- ενώ έχει ήδη προγραμματίσει την παραλαβή 9 νέων αεροσκαφών πριν το τέλος του οικονομικού έτους. Παράλληλα, προχώρησε σε απόσυρση 5 παλαιότερων αεροσκαφών ενώ 4 επιπλέον αεροσκάφη προγραμματίζεται να επιστραφούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2018.

Παράλληλα επέκτεινε το διεθνές δίκτυό της προσθέτοντας δύο νέους επιβατικούς προορισμούς – το Ζάγκρεμπ της Κροατίας και την Πνομ Πεν της Καμπότζης. Έτσι από τις 30 Σεπτεμβρίου, το παγκόσμιο δίκτυο της Emirates εξυπηρετεί 156 προορισμούς σε 84 χώρες. Ο στόλος της αποτελείται από 264 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των αεροσκαφών μεταφοράς φορτίου.

Τον Ιούλιο, η Emirates ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη flydubai, με τις δύο εταιρίες να επεκτείνουν τα δίκτυά τους με νέους προορισμούς και συνδέσεις και να βελτιστοποιούν τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι. Η Emirates ανακοίνωσε ακόμη 5ετή επέκταση της επιτυχημένης συνεργασίας της με την Qantas, προσφέροντας έτσι στους επιβάτες ακόμη περισσότερες επιλογές και ακόμη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα από και προς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

dnata

Κερδοφόρα, σε μικρότερο ωστόσο ποσοστό, ήταν και η άλλη εταιρεία του ομίλου dnata. Η dnata σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 7%, με αυτά να ανέρχονται στα 1.7 δισ. δολάρια. Παράλληλα, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 20% φτάνοντας τα 180 εκατομ. δολάρια. H dnata διαχειρίστηκε αυτό το εξάμηνο 330.317 αεροσκάφη, κατά 11% περισσότερα, αλλά και 1,5 εκατ. τόνους φορτίου, σημειώνοντας αύξηση 25%.

Ωστόσο η εταιρεία προχώρησε στην ενίσχυση της επιχειρηματικής της παρουσίας, καλύπτοντας πλέον 84 χώρες, και δίνοντας έμφαση στην αγορά των διεθνών αερολιμενικών λειτουργιών, με την δραστηριότητα στους τομείς της διαχείρισης φορτίου και των λειτουργιών εδάφους να συνεισφέρουν σημαντικά.

Οι αερολιμενικές δραστηριότητες της dnata παρέμειναν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εταιρείας, οι οποίες ανήλθαν στα 922 εκατ. δολάρια, με αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο αριθμός των αεροσκαφών που διαχειρίζεται η dnata για όλες τις δραστηριότητές της αυξήθηκε κατά 11%, σε 330.317, ενώ οι τόνοι φορτίου άγγιξαν τα 1.5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25%.

Το ταξιδιωτικό τμήμα της dnata συνέβαλε στα έσοδα της εταιρίας με 420 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3% σε σχέση προς την προηγούμενη χρονιά. Οι καθαρές πωλήσεις του ταξιδιωτικού τμήματος παρέμειναν σταθερές στα 1,5 δισ. δολάρια.

Οι υπηρεσίες τροφοδοσίας της dnata συνέβαλαν στα συνολικά έσοδα της εταιρείας με 298 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4%. Ο αριθμός των γευμάτων που σερβιρίστηκαν ήταν 31.8 εκατομμύρια κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους, σημειώνοντας μείωση 7%. Τους πρώτους 6 μήνες, η μονάδα τροφοδοσίας της dnata συνέχισε να κλείνει νέα συμβόλαια, αλλά και να επεκτείνει τη συνεργασία της με υπάρχοντες πελάτες. Ακόμη, η μονάδα τροφοδοσίας της dnata άνοιξε μια state-of-the-art κουζίνα στη Μελβούρνη και επενδύει στη διεύρυνση των δυνατοτήτων της σε άλλους σημαντικούς τομείς των υπηρεσιών εν πτήσει, όπως η λιανική πώληση onboard.

By