Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Associated Press: Τα γκράφιτι- μουτζούρες ασχημαίνουν την Αθήνα – Αδιαφορούν οι αρχές

Στα γκράφιτι ετών που κάνουν ακόμη πιο γκρίζα την Αθήνα αναφέρεται με εκτενές άρθρο του το διεθνές πρακτορείο Associated Press.

Τονίζοντας πως υπάρχουν παλιά, ανεξίτηλα και παράνομα γκράφιτι σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, το Associated Press αναφέρει πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο εκεί αλλά και στις πινακίδες των οδηγών, στις στάσεις των λεωφορείων, αλλά και σε δημόσια γλυπτά και αρχαία ερείπια.

Ορισμένα τμήματα της κεντρικής Αθήνας είναι τόσο ταλαιπωρημένα με γκράφιτι, που μόνο λίγες προσόψεις παραμένουν άθικτες και ιδιοκτήτες ακινήτων παραιτούνται από το να τα βάψουν, γράφει το AP.

Οι δημοτικές αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με ελάχιστα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ιδιώτες πλέον σηκώνουν ψηλά τα χέρια, καθώς ακόμη κι αν καθαρίζουν την περιουσία τους, μετά από λίγες μέρα την βλέπουν και πάλι ζωγραφισμένη.

«Κάποιες περιοχές της Αθήνας είναι τόσο καλυμμένες από γκράφιτι, μεγάλες ζωγραφιές με έντονα χρώματα, που παραμένουν απείραχτα εδώ και χρόνια και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες έχουν παραιτηθεί από τον καθαρισμό», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Επίσης η αδιαφορία των αρχών είναι πλέον προφανής: «Οι δήμοι συχνά δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν το θέμα, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Οι νόμοι κατά των βανδαλισμών σπάνια εφαρμόζονται και η αστυνομία δεν έχει προτεραιότητα το κυνήγι των γκραφιτάδων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το 2010 που άρχισε η οικονομικά κρίση και μετά, πολλά μαγαζιά έκλεισαν και πολλοί τοίχοι έγιναν «καμβάς» για γκραφιτάδες, χωρίς ποτέ να καθαριστούν σύμφωνα με το Associated Press.

«Τα περισσότερα από τα γκράφιτι αυτά δεν έχουν κάποιο νόημα ή καλλιτεχνική αξία.

Πρόκειται για την υπογραφή του καλλιτέχνη ή ακόμα και πολιτικά και αθλητικά συνθήματα που γράφονται στους τοίχους και παραμένουν εκεί ώσπου κάποιος να γράψει ή να ζωγραφίσει από πάνω απλώς ένα νέο γκράφιτι», προσθέτει το ρεπορτάζ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By