Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2020

Bρετανία: Συρρικνώνεται το προβάδισμα των Εργατικών

Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας κακός πρωθυπουργός

kameron

To Εργατικό Κόμμα προηγείται σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, οι οποίες θα διεξαχθούν το Μάιο του 2015, με διαφορά μιας εκατοστιαίας μονάδας έναντι των μείζονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, των Συντηρητικών, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ευρωφοβικό UKIP (το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου).

Η δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Survation, την Παρασκευή και το Σάββατο σε δείγμα 1005 Βρετανών, πιστώνει το λαϊκιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ με ένα ποσοστό 18% στην πρόθεση ψήφου. Το Ukip εκθρονίζει από την τρίτη θέση το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, που δεν συγκεντρώνει παρά μόλις το 8% της πρόθεσης ψήφου.

Η ίδια έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι οι Συντηρητικοί που βρίσκονται στην εξουσία (33%) μαζί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες έχουν μειώσει τη διαφορά τους από τους Εργατικούς (34%) καταγράφοντας αύξηση 5 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη παρόμοια δημοσκόπηση, τον περασμένο μήνα.

Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας κακός πρωθυπουργός, όμως το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δεν θα ήταν καταλληλότερος σε αυτήν την θέση.

Σε ερώτημα για το ποιον θεωρούν ιδανικό υποψήφιο οι Βρετανοί απάντησαν ο Κάμερον (26%), και κατόπιν ο Μίλιμπαντ (23%). Ακολουθούν ο ηγέτης του Ukip Φάρατζ (14%) και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Νικ Κλεγκ των Ελεύθερων Δημοκρατών (7%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 46% των Βρετανών θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν ένα δημοψήφισμα διενεργείτο αύριο, ενώ το 39% θα επέλεγε η χώρα να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ.

By