Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

BBC: Ανοίγει ξανά η υπόθεση του Βρετανού τουρίστα που ξυλοκοπήθηκε στη Ζάκυνθο

 Βασικός μάρτυρας, σχετικά με το θάνατο Βρετανού τουρίστα στη Ζάκυνθο, κατηγορεί την ελληνική αστυνομία ότι κακοποιήθηκε στο τμήμα προκειμένου να αλλάξει την κατάθεσή του.

Jonathan Hiles | Copyright: BBC
Jonathan Hiles | Copyright: BBC

Στο Κάρντιφ της Ουαλίας έχει ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία σχετικά με τον θάνατο του δεκαοχτάχρονου Jonathan Hiles, που αφού ξυλοκοπήθηκε στο κεφάλι σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Ζάκυνθο, κατέληξε λόγω τραυμάτων σε νοσοκομείο της Αθήνας τον Ιούλιο του 2007.

Βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης για ανθρωποκτονία από αμέλεια ήταν ο Ανδρέας Συμεού, 25 χρονών από το βόρειο Λονδίνο, ο οποίος αθωώθηκε στην Ελλάδα το 2011.

Ο 25χρονος Συμεού, βρισκόταν με παρέα φίλων από το Enfield στον Λαγανά της Ζακύνθου, συμπεριλαμβανομένου του αυτόπτη μάρτυρα Χριστόφορου Κυριάκου, ο οποίος κατέθεσε την Τετάρτη για την υπόθεση του Hiles στο δικαστήριο του Κάρντιφ.

H ιατροδικαστής Mary Hassell διάβασε την κατάθεση του κ. Κυριάκου στην ελληνική αστυνομία η οποία υπογράφτηκε τέσσερις μέρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου Hiles. Σύμφωνα με την κατάθεση αυτή, ο κ. Κυριάκου υποστηρίζει ότι ο φίλος του και βασικός κατηγορούμενος είχε «πανικοβληθεί» και έφυγε από το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, αφοτου χτύπησε τον Hiles μετά από έναν καυγά για ένα κορίτσι.

Αλλά ο μάρτυρας, ο οποίος τότε ήταν 18 ετών, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η αναφορά  της ελληνικής αστυνομίας ήταν «100% αναληθής».

«Αρχικά με ρώτησαν για την καταγωγή μου και από πού ήταν η οικογένειά μου. Τους είπα ότι η οικογένειά μου είναι Ελληνοκύπριοι. Είπαν ότι ήμουν τυχερός, διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα..»

«Πρώτα με έβαλαν σε ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια άναψαν τα φώτα και περίπου έξι αστυνομικοί μπήκαν κατευθείαν μέσα στο δωμάτιο. Ήμουν πολύ φοβισμένος και τρομαγμένος. Συνέχισαν να ρωτούν τι συνέβη και τους απάντησα ότι δεν ήξερα

«Τότε ένας αστυνομικός έπαθε υστερία και με άρπαξε από το λαιμο. Στην συνέχεια χτυπήθηκα στο πρόσωπο και γρονθοκοπήθηκα στο κεφάλι. Η σκέψη μου ήταν ότι πρέπει να κάνω, οτιδήποτε μου ζητήσουν. Έπρεπε να φύγω από το αστυνομικό τμήμα για την ασφάλεια της ίδιας μου της ζωής. Δεν ήξερα τι επρόκειτο να μου να συμβεί».

Ο 18χρονος Hiles, παίκτης του χόκεϊ, βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης προκειμένου να γιορτάσει τα 19α γενέθλιά του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αλλά και του φίλου του Mark O’Gorman, ένας άντρας ξεκίνησε να κατουράει πάνω τους, γεγονός που οδήγησε σε διαπλεκτισμό.

Ο Mark O’Gorman δηλώνει βέβαιος πως αυτός ο άντρας ήταν ο Ανδρέας Συμεού. Κατά την ανάκριση κατέθεσε πως ο Hiles στράφηκε προς τον άνθρωπο που τους είχε ουρήσει και τον ρωτησε σε μη-επιθετικό τόνο: «Τι κάνεις εκεί;».

Μετά από μια σύντομη παύση ο άνδρας χτύπησε τον Hiles στο πρόσωπο, ο οποίος έφυγε προς τα πίσω και έπεσε από το υπερυψωμένο πλάτωμα του κλάμπ,  πάνω στην πίστα.

«Ο Jon ήταν στο πάτωμα εντελώς ακίνητος», δήλωσε ο κ. O’Gorman. «Δεν ξυπνούσε. Κατάλαβα ότι κάτι πήγαινε πολύ στραβα».

 

By