Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020

Bloomberg: Οι επενδυτές περιμένουν το τέλος του ελληνικού προγράμματος

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, η τύχη του οποίου βασίζεται στη διάσωση της χώρας βρίσκεται σε ένα συνεχόμενο ράλι καθώς το τέλος των προγραμμάτων πλησιάζει, σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά που είχε χτυπήσει πριν από δύο χρόνια, καταγράφοντας την δεύτερη καλύτερη επίδοση στις ευρωπαϊκές αγορές το τελευταίο 12μήνο. Αν και η αγορά έχει ενισχυθεί από την πρόσφατη ελάφρυνση που προσέφεραν οι δανειστές της χώρας, η άνοδος του Χρηματιστηρίου μπορεί να συνεχιστεί αν η οικονομία παραμείνει στο μονοπάτι της ανάκαμψης, αναφέρουν αναλυτές.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών στις αρχές Μαίου, τα οποία θα δείξουν αν αυτές χρειάζονται νέα κεφάλαια και αν ναι πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

«H επενδυτική σκοπιά για το 2081 είναι: Απλά συνεχίστε, παραμείνετε στον δρόμο που σας έχουν στρώσει οι δανειστές, και εμείς θα το επιβραβεύσουμε αυτό», δήλωσε ο Δημήτρης Δαρδάνης της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ. «Υπάρχει κάποια δυναμική με στόχο να καλυφθεί η διαφορά, αλλά υπάρχει επίσης και ένας θεμελιώδης λόγος που την υποστηρίζει. Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι οι μετοχές που είναι εισηγμένες εδώ θα έχουν καλύτερες επιδόσεις, είτε αφορούν τράπεζες είτε την ενέργεια», πρόσθεσε.

Θετικά stress-tests για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κέρδη των Γενικό Δείκτη. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να εξαλείψει πλήρως την εξάρτηση της από τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) εντός του 2018, ενώ η Εθνική Τράπεζα μηδένισε την χρηματοδότησή της από τον ELA τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Οι επενδυτές μπορεί να μένουν μακριά από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι αυτές να ξεμπερδέψουν με τα stress tests. Το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνεις του επενδυτές νευρικούς», ανέφερε ο Γιώργος Αθανασάκης, επικεφαλής κεφαλαιαγορών στην Pantelakis Securities. «Όμως η ανάπτυξη των τραπεζών παραμένει θετική, οπότε είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

Επενδυτές σε αναμονή

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές είναι θετικές ανεξάρτητα από τους όρους που θα ισχύσουν μετά την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξαναπιάσει τα υψηλά του 2014, μέσα στο επόμενα λίγα χρόνια, αν η κυβέρνηση συνεχίσει με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αποκρατικοποιήσεων. Αυτή τη περίοδο ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται περίπου 37% χαμηλότερα από το υψηλό του 2014.

Κάποιοι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να αγοράζουν ελληνικές μετοχές. Όμως οι μετοχές στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες της Ευρώπης είναι εξαιρετικά ευάλωτες στα γεγονότα των ευρύτερων αγορών. Σύμφωνα με τον κ. Δαρδάνη οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν το ράλι είναι εξωτερικά σοκ, όπως η διενέργεια νέων εκλογών στη Γερμανία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By