Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Bloomberg: Ο Τσίπρας ανήγγειλε μείωση φόρων ενόψει εκλογών

Με τίτλο «Ο Τσίπρας ανήγγειλε μείωση φόρων, καθώς διαγράφονται εθνικές εκλογές», σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία δέσμη μείωσης φόρων και άλλων μέτρων, που στοχεύουν στο πολιτικό του μέλλον, λιγότερο από ένα χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται μειώσεις στους φόρους των καταναλωτικών αγαθών, και στις κοινωνικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους και προοδευτική μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας από το 2019.

Επίσης θα υπάρξει νομοθεσία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στη συνέχεια περιλαμβάνονται αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι μόλις λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης, ο Τσίπρας στοιχηματίζει ότι οι αγορές δεν θα πιστέψουν ότι υποχωρεί από τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που η κυβέρνησή του συμφώνησε με τους πιστωτές στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τα μέτρα που αναγγέλθηκαν θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν από τους εκπροσώπους των πιστωτών, όταν φτάσουν στην Αθήνα για την πρώτη αποστολή ελέγχου μετά τη διάσωση.

Ο πρωθυπουργός επίσης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019, χωρίς να χρειασθεί περικοπή στις συντάξεις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει την πρόταση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη στα μέσα Οκτωβρίου, μαζί με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.

Ενας κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αθετήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, καθώς οι μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο Τσίπρας, είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και αποτελούν μέρος του προϋπολογισμού.

Τέλος σημειώνεται ότι αν και οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες επίσημα για τον Σεπτεμβρίου 2019, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να γίνει νωρίτερα , πιθανότατα τον Μάιο, για να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By