Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Boeing και Saab κέρδισαν την κούρσα των 9,2 δισ. δολαρίων

Οι εταιρείες νίκησαν την Lockheed Martin συμβόλαιο αντικατάστασης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η Boeing και η Saab μόλις κέρδισαν ένα τεράστιο συμβόλαιο από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αξίας περίπου 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αρχική συμφωνία αφορά 351 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-X μαζί με 46 προσομοιωτές πτήσης και λοιπό εξοπλισμό εδάφους. Τα νέα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν έναν εξαιρετικά ηλικιωμένο στόλο αεριωθούμενων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, στον οποίο συγκαταλέγονται τα Northrop T-38 που έκαναν την εμφάνισή τους το 1961.

Οι …χαμένοι της υπόθεσης είναι η Lockheed Martin και η ιταλική Leonardo, και σύμφωνα με τη Wall Street Journal οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να προσφύγουν ενάντια στη συγκεκριμένη απόφαση. Η Boeing κινήθηκε πολύ επιθετικά, δεδομένου ότι το ανώτατο όριο που είχε θέσει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό του διαγωνισμού ήταν 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης των T-38 βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 15 χρόνια.

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι η κατάληξη πολλών ετών ακλόνητης εστίασης από την ομάδα της Boeing και της Saab», δήλωσε η Leanne Caret, επικεφαλής του τμήματος άμυνας, διαστήματος και ασφάλειας της Boeing. «Αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της κοινής μας επένδυσης στην ανάπτυξη ενός συστήματος με επίκεντρο τις μοναδικές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

Η εταιρεία δήλωσε ότι περισσότερο από το 90% της παραγωγής του T-X θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πάνω από 17.000 θέσεις εργασίας σε 34 Πολιτείες. Σύμφωνα με το Defense News, το πρόγραμμα θα αγγίξει τα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια εάν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποφασίσει να αγοράσει 475 αεροπλάνα.

Η Boeing κέρδισε ένα συμβόλαιο ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος για να κατασκευάσει δύο νέα αεροσκάφη Air Force One για τον Αμερικανό πρόεδρο. Και τον περασμένο μήνα, η εταιρεία σημείωσε περισσότερες νίκες, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβολαίου ύψους 805 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ιπτάμενων τάνκερ για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, και μιας συμφωνίας ύψους 2,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντικατάσταση των ελικοπτέρων Huey της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Αν και έχασε τον διαγωνισμό για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, η Lockheed Martin είχε κι αυτή μια καλή είδηση την περασμένη εβδομάδα. Την Τετάρτη το βράδυ, το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την αγορά μεταγωγικών αεροσκαφών Hercules C-130 της Lockheed, συνολικής αξίας 1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By