Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit: Οι Βρυξέλλες ζημιώνουν τη Βρετανία «τρομάζοντας» τις επιχειρήσεις λέει το Λονδίνο

Τι αναφέρει η επιστολή του αρμόδιου υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις στην Τερέζα Μέι – «Καμπανάκι» στη βρετανική κυβέρνηση από τον Ολλανδό πρωθυπουργό. 

Νέο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το Brexit φαίνεται πως προκύπτει από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης την ώρα που οι συζητήσεις για τους όρους που θα διέπουν την οικονομική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε. μετά την οριστική αποχώρηση των Βρετανών από την Ένωση, είναι έτοιμες να εισέλθουν σε επόμενο στάδιο.

Ο αρμόδιος υπουργός για τη διαπραγμάτευση, Ντέιβιντ Ντέιβις, παραπονέθηκε σε επιστολή του στην πρωθυπουργό ότι οι Βρυξέλλες ζημιώνουν τα βρετανικά συμφέροντα με το να αναφέρουν όλο και πιο πολύ την απειλή προς τις επιχειρήσεις στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Ντέιβις ζήτησε συμβουλές νομικού χαρακτήρα για το εάν οι Βρυξέλλες παραβιάζουν τα δικαιώματα της Βρετανίας ως κράτους-μέλους συμβουλεύοντας τις εταιρίες αναφορικά με τους κινδύνους στις δραστηριότητές τους στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Η επιστολή δημοσιεύθηκε αρχικά στους Financial Times και επιβεβαιώθηκε ως αυθεντική από το υπουργείο του Brexit.

«Η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα που δημιουργούν τον κίνδυνο να τερματιστούν οι συμφωνίες ή τα συμβόλαια, στην περίπτωση του σεναρίου της μη συμφωνίας και/ή απαιτούν από τις βρετανικές εταιρίες να μετεγκατασταθούν σε άλλο κράτος-μέλος», αναφέρεται στην επιστολή.

Αξιωματούχος του υπουργείου για το Brexit επιβεβαίωσε ότι η επιστολή με ημερομηνία Δεκέμβριος 2017 από τον Ντέιβις προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είναι αυθεντική. «Είναι σαφές ότι υπήρξαν μια σειρά από περιπτώσεις κατά τις οποίες (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), μεταχειριζόμενη το Ηνωμένο Βασίλειο με διαφορετικό τρόπο παρόλο που είναι ακόμα μέλος της ΕΕ, δεν ενήργησε καλή τη πίστει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη ότι, εάν η Κομισιόν προσπαθήσει να δημιουργήσει φόβους για το χειρότερο σενάριο, θα τους διορθώσουμε και θα καθησυχάσουμε τις εταιρίες μας».

Στα παραδείγματα που επικαλέστηκε ο Ντέιβις περιλαμβάνονται ευρωπαϊκοί οργανισμοί που λένε στις επιχειρήσεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει «τρίτη χώρα» όταν αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, χωρίς να αναφέρονται στον στόχο της Βρετανίας να συμφωνήσει πρώτα σε μια μεταβατική περίοδο και μια μελλοντική εμπορική σχέση.

Οι συμβουλές τους αυτές, σύμφωνα με τον Ντέιβις, υποδηλώνουν ότι οι εταιρίες θα χρειαστεί να έχουν την έδρα τους στην ΕΕ ή τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώροπροκειμένου να συμμορφώνονται με τους ρυθμιστικούς κανόνες.

Η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια συμφωνία διαζυγίου τον Δεκέμβριο που άνοιξε τον δρόμο για συνομιλίες για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, οι οποίες πιθανόν να αποδειχθούν δυσκολότερες.  Η κυβέρνηση της Μέι έχει πει ότι προετοιμάζεται για το όποιο αποτέλεσμα, περιλαμβανομένης της πιθανότητας η Βρετανία να βγει από την Ένωση χωρίς συμφωνία, και έχει επιμερίσει επιπλέον ποσό 3 δισεκ. λιρών για να προετοιμαστεί για την εξέλιξη αυτή.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι ένα σενάριο χωρίς συμφωνία θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στους πολίτες, τις εταιρίες και το εμπόριο.

Στελέχη της αντιπολίτευσης επέκριναν τη στάση του Ντέιβις. Η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας, που τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, δήλωσε ότι η επιστολή αποτελεί παράδοξο. «Η κυβέρνηση, που προτίθεται να αποχωρήσει από την ΕΕ και συνεχώς μιλά για την προοπτική ‘μη συμφωνίας’ γκρινιάζει που η ΕΕ ετοιμάζεται να μεταχειριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως μη μέλος και για την πιθανότητα ‘μη συμφωνίας’. Απίστευτο – ή μάλλον, ολοένα και πιο λογικό από αυτή την ακατάλληλη βρετανική κυβέρνηση», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ρούτε: Να ξεκαθαρίσει το Λονδίνο τί σχέση θα έχει στο μέλλον με τους εμπορικούς εταίρους
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε σήμερα τη Βρετανία να αποσαφηνίσει τη μελλοντική σχέση της με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ρούτε έγραψε:

«Είναι απαραίτητο το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τη θέση του για τη μελλοντική μας σχέση. Η μεταβατική περίοδος είναι σημαντική προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στους πολίτες και στις επιχειρήσεις».

Η Ολλανδία είναι ένας από τους κυριότερους ευρωπαίοους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας και μία άτακτη αποχώρηση από την εμπορική ένωση τον Μάρτιο του 2019, χωρίς να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία που θα αντικαταστήσει αυτές που υφίστανται τώρα, αναμένεται να μειώσει κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες το ολλανδικό ΑΕΠ.

Ο Ρούτε επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της Ολλανδίας στον Μπαρνιέ, που είναι, όπως είπε, «ο μοναδικός διαπραγματευτής της ΕΕ».

Το ολλανδικό γραφείο οικονομικών προβλέψεων CPB προβλέπει μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ολλανδικού ΑΕΠ, που ανέρχεται στα 770 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2030. Αναλυτές της Rabobank προβλέπουν μια μείωση έως και 4,25 ποσοστιαίες δυνάμεις. Στο χειρότερο σενάριο, η Rabobank εκτιμά πως η απώλεια για την Ολλανδία θα είναι 4.000 ευρώ ανά εργαζόμενο έως το 2030, και 13.500 ευρώ ανά Βρετανό εργαζόμενο.

By