Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Brexit: Μέχρι το 2020 η Βρετανία θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η μεταβατική περίοδος θα ξεκινήσει 29 Μαρτίου 2019 – Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για θέματα Brexit χαρακτήρισε την συμφωνία ως πολύ σημαντική και ζήτησε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για μια ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο

Σε συμφωνία μεταβατικής περιόδου 21 μηνών κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα ιδιαίτερο κράτος- μέλος της ΕΕ συμφώνησαν οι δύο πλευρές, με σκοπό να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για την εξεύρεση λύσεων σε μια σειρά περίπλοκων ζητημάτων, όπως τα σύνορα Ιρλανδίας- Βορείου Ιρλανδία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής της Κομισιόν για το «Brexit», από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον υπουργό αρμόδιο για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Ντέιβιντ Ντέιβις, χαρακτήρισε την συμφωνία «ως ένα αποφασιστικό βήμα».  Η μεταβατική περίοδος θα ξεκινήσει την 29 Μαρτίου του 2019 και θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ υπήρξε επίσης καταρχήν συμφωνία για τα δικαιώματα των 4,5 εκ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία και των 1,5 εκ Βρετανών πολιτών που ζουν στην Ε.Ε, ωστόσο υφίστανται πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για τη συμφωνία σε σημαντικά ζητήματα, όπως τα σύνορα της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Ντέιβις , υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιος για θέματα Brexit χαρακτήρισε την συμφωνία ως πολύ σημαντική και ζήτησε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες ανάμεσα στις δύο πλευρές για μια ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η  καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και την Μεγάλη Βρετανία προβλέπει:

1. Μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών μετά την 29η Μαρτίου 2019

2. Η Μεγάλη Βρετανία θα διατηρήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Τελωνειακής Ένωσης και της Ενιαίας Αγοράς

3. Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα συμμετέχει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων ακόμα και σε τομείς που την αφορούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

4. Η συμφωνία δεν θα οριστικοποιηθεί πριν λυθεί το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία

5. Η Μεγάλη Βρετανία θα δεσμεύεται πλήρως από το Δίκαιο του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Ο  Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως μετά το 2020 η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει ένα «ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος» και ευχήθηκε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε ως την «σπουδαιότερη εμπορική συμφωνία» για την Μεγάλη Βρετανία.

Η μεταβατική περίοδος που θα διαρκέσει ως το τέλος του 2020 σκοπεύει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για την οριστική και πλήρη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By