Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020

Brexit: «Πραξικόπημα» κατά του Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζουν οι «Remainers»

Μυστικό «πραξικόπημα» κατά του ένοικου της Νταόυνινγκ Στρητ Μπόρις Τζόνσον, ετοιμάζουν οι «Remainers» – αυτοί που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. – με τον Εργατικό πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, να κινεί τα νήματα της «εξέγερσης».

«Οι Βρετανοί πολίτες έχουν μπουχτίσει για ένα πράγμα: να ακούνε για το Brexit», δήλωσε λακωνικά το Σάββατο ο Τόνι Μπλερ.

Λίγες ώρες πριν από την σημερινή κρίσιμη συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Μπόρις Τζόνσον για το καυτό θέμα του Brexit, η βρετανική εφημερίδα Indepednent αποκαλύπτει ότι ο Μπλερ επιθυμεί, όπως και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, την ανάκληση του άρθρου 50 και κατά συνέπεια, την ακύρωση του Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στο χθεσινό τους συνέδριο, σκλήρυναν τη στάση τους κατά του Βrexit, υιοθετώντας επισήμως ως πολιτική γραμμή την ακύρωσή του, σε περίπτωση που καταφέρουν να κερδίσουν την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές (κάτι απίθανο με βάση τις δημοσκοπήσεις).

Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επικαλέστηκε αυτό το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας τον Μάρτιο του 2017, «ενημερώνοντας» κατ” αυτόν τον τρόπο τις Βρυξέλλες για την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι πρέπει να διεξαχθεί και δεύτερο δημοψήφισμα σε ότι αφορά την παραμονή της Βρετανίας ή όχι στην ΕΕ.

Πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον εμμένει στην άποψή του ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Η πολιτική του έχει διχάσει το ίδιο του το κόμμα, του στοίχισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έφερε πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πέραν από τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν Τζόνσον και Γιούνκερ, ο βρετανικός Τύπος εστιάζει το ενδιαφέρον του στις συνομιλίες του Βρετανού αρμοδίου για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ και του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ

By