Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2019

Χαμός με δήλωση του Κάνιε Γουεστ: «Επιλογή» των μαύρων ότι ήταν δούλοι επί 400 χρόνια!

Το επιχείρημα του ράπερ ήταν ότι… τίποτα δεν κρατάει επί 400 χρόνια αν δεν το θες (!)

Μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν τα… «εγκώμια» που έπλεξε διαδικτυακά στον Αμερικανό πρόεδρο, ο Κάνιε Γουεστ κατάφερε ξανά να προσελκύσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με μια νέα εξωφρενική δήλωση.

Ο διάσημος ράπερ και σύζυγος της Κιμ Καρντάσιαν πραγματικά άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους του TMZ όταν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ τους τέσσερις αιώνες δουλείας των μαύρων… «δική τους επιλογή».

Ο Αμερικανός μουσικός, που προκαλεί συχνά σάλο με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, έθιξε πολλά φλέγοντα ζητήματα στη συνέντευξή του, όπως η ελευθερία του λόγου, η… αγαπησιάρικη σχέση του με τον Τραμπ και οι «ταμπέλες» που βάζουμε σε ιστορικά γεγονότα.

«Για παράδειγμα, όταν ακούς για δουλεία επί 400 χρόνια… Επί 400 χρόνια; Αυτό μου ακούγεται σαν επιλογή. Ήσουν εκεί για 4 αιώνες και αυτό αφορούσε όλους τους μαύρους. Ήταν σαν να βρίσκεσαι νοητά στη φυλακή. Μου αρέσει η λέξη «φυλακή» επειδή ο όρος «δουλεία» συνδέεται πολύ άμεσα με τους μαύρους. Η δουλεία είναι για τους μαύρους όπως το Ολοκαύτωμα για τους Εβραίους. Η φυλακή είναι κάτι που ενώνει και τους μαύρους και τους λευκούς στην ανθρώπινη φυλή», είπε χαρακτηριστικά ο Κάνιε.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν την εκνευρισμένη απάντηση του ρεπόρτερ του TMZ, Βαν Λέιθαν, ο οποίος απάντησε στον Κάνιε ότι, κατά την άποψή του, ο ράπερ δεν σκέφτεται καθόλου πριν μιλήσει. «Ενώ εσύ φτιάχνεις μουσική και απολαμβάνεις τη ζωή που έχεις κερδίσει όντας μια καλλιτεχνική ιδιοφυία, εμείς οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουμε καθημερινά απειλές για τη ζωή μας», είπε ο Αφροαμερικανός Λέιθαν, συμπληρώνοντας ότι αισθάνεται πληγωμένος που ο Κάνιε μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε κάτι «που δεν είναι αληθινό».

Νωρίτερα στη συζητήση, ο ράπερ είχε επιβεβαιώσει ότι στηρίζει τον Τραμπ και εξήγησε γιατί φωτογραφήθηκε με ένα καπέλο από την προεκλογική καμπάνια του Αμερικανού προέδρου: «Ένιωσα μια ελευθερία κάνοντας κάτι που όλοι μου έλεγαν να μην το κάνω», εξήγησε ο Αμερικανός μουσικός.

Οι αντιδράσεις και η απάντηση

Όπως είναι φυσικό, η εξωφρενική δήλωση του Κάνιε προκάλεσε πλήθος επικριτικών σχολίων στο Twitter.

«O Κάνιε λέει ότι η δουλεία ήταν επιλογή. Οι πρόγονοί μας ταπεινώθηκαν, πουλήθηκαν, βιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν επειδή το επέλεξαν. Συνήθως δεν επηρεάζομαι από τις βλακείες που λένε οι διάσημοι για εντυπωσιασμό αλλά αυτός κατάφερε να με αφήσει άφωνο», έγραψε ένας χρήστης, ενώ πολλοί απέδωσαν τις δηλώσεις του Κάνιε στο γεγονός του «του ΄χει στρίψει η βίδα».

Ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται να πτοείται από τον σάλο και επιμένει ότι πιστεύει όσα είπε. «Για να ξεκαθαρίσω κάτι. Φυσικά και ξέρω ότι οι δούλοι δεν φόρεσαν αλυσίδες και μπήκαν στις βάρκες με ελεύθερη βούληση. Αυτό που εννοώ είναι το ότι μείναμε σε αυτή τη θέση παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί μας ευνοούσαν σημαίνει πως ήμασταν υπόδουλοι νοητικά. Μας έκοψαν τις γλώσσες και έτσι δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Ε λοιπόν εγώ δεν θα αφήσω να μου κόψουν τη γλώσσα», έγραψε στο Twitter ο μουσικός.

By