Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020

Χρυσόγονος: Υπάρχουν αστοχίες στο ν/σ ασφαλιστικού

Καυστικά σχόλια για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ

xrisogonos

Υπάρχουν και αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες», είπε στον Alpha 989 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.

Σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις, απάντησε ότι «σε μακροπρόθεσμο χρόνο δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι για τίποτα. Έχουμε ένα καρκίνωμα που τρώει τις σάρκες της οικονομίας μας. Και αυτό είναι η ύφεση. Δεν βγαίνουν τα νούμερα. Το ζητούμενο είναι η αύξηση της απασχόλησης με νόμιμες διαδικασίες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα και να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή. Μακροπρόθεσμα είναι αδύνατον να χρηματοδοτείται το σύστημα έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Συζητάμε να μην κάνουμε παραπάνω μειώσεις. Αν συρρικνώνεται όμως η οικονομία, εκεί θα καταλήγουμε πάντα. Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι για τίποτα. Η κόκκινη γραμμή δεν είναι τόσο οι κύριες ή οι επικουρικές, είναι το σύνολό τους.

Με ενδιαφέρει αυτό που μένει στον συνταξιούχο να είναι επαρκές για την επιβίωσή του. Άρα αν γίνουν περικοπές πρέπει να εξεταστούν οι συνολικές αποδοχές του συνταξιούχου. Δηλαδή αποδοχές πάνω από τα 2.000 ευρώ πρέπει να περικοπούν», πρόσθεσε.

Με αφορμή το «πάγωμα» της επένδυσης στις Σκουριές, ο κος Χρυσόγονος είπε: «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση «πολεμάει» τις επενδύσεις. Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να διασφαλίζονται, όπως όμως και η προστασία του περιβάλλοντος. Η αιτία της ενόχλησης της εταιρείας είναι το πρόστιμο των 1,5 περίπου εκ ευρώ. Εφόσον έπρεπε να γίνει καλώς έγινε. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο ζήτημα. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της αξιοποίησης αυτών των κοιτασμάτων χρυσού με τον λιγότερο επώδυνο για το περιβάλλον. Προφανώς αυτό είναι ευθύνη του αρμόδιου υπουργού».

Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω λόγια. Έχω μείνει άφωνος. Νομίζω ότι πρόκειται για μία εμβληματική νίκη, μια  προκλητική περίπτωση οικογενειοκρατίας. Σαφώς είναι ένα κόμμα ιστορικό και είναι εδώ για να μείνει. Σε καμία άλλη πολιτική χώρα όμως δεν υπάρχει αυτό το χάλι της οικογενειακής δυναστείας. Και μιλάμε για οικογενειακή προπαγάνδα».

Σε ερώτηση εάν θα έβλεπε περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας Τσίπρα-Μητσοτάκη εάν οι συνθήκες το καλούσαν, απάντησε: «μόνο σε περίπτωση πχ πολέμου πρέπει να συνεργαστούν όλοι. Η συνεργασία των δυο  πολιτικών κομμάτων όπως έχει σήμερα το πολιτικό σύστημα δεν θα ήταν θετική γιατί θα πριμοδοτούσε τον φασισμό».

By