Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Χρυσές δουλειές για τους κατασκευαστές θερμικών καμερών παγκοσμίως

Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι βιομηχανικοί κολοσσοί έχουν ανακοινώσει ότι περιμένουν επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα από την επέλαση του κορωνοϊού, οι κατασκευάστριες εταιρείες θερμικών καμερών κάνουν χρυσές δουλειές καθώς δεν σταματούν να δέχονται παραγγελίες, αφού πλέον όλα τα σημεία μαζικών διελεύσεων τις χρησιμοποιούν ως μέτρο ανάσχεσης του ιού.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν θερμικές κάμερες, σε παγκόσμιο επίπεδο, δέχονται ασταμάτητα παραγγελίες οι οποίες έχουν φτάσει στα ύψη μέχρι τον Απρίλιο, με τον χρόνο να επεκτείνεται όσο κρατάει η επιδημία του κινεζικού ιού.

«Είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα«: όπως όλες οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις κάμερες αυτές, έτσι κι ο Εράν Μπλούσταϊν, εμπορικός διευθυντής της ισραηλινής Opgal, έχει πνιγεί στις παραγγελίες από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

«Το πρώτο απόθεμα που είχαμε στις αρχές της κρίσης εξαντλήθηκε μέσα σε 24 ώρες κι έκτοτε ο ρυθμός παραγωγής είναι αμείωτος», τονίζει.

Το ίδιο διαπιστώνει κι η ιρλανδική εταιρεία Satir Europe: «έχουμε εκατοντάδες παραλαβές σε αναμονή, οι παραγγελίες έχουν πολλαπλασιαστεί σε χιλιάδες. Μεταξύ των ‘τουλάχιστον’ 30 πελατών που έχουμε καθημερινά, ιδίως από την Κίνα, ορισμένοι ζητούν ‘χίλια τεμάχια’», τονίζει ο Ντέιβιντ Φαν, ένας υπεύθυνος της εταιρείας.

Εξαιτίας της προηγούμενης επιδημίας του SARS το 2003, το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης ήταν από τα πρώτα στον κόσμο που εγκατέστησαν θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Κατόπιν, η τακτική αυτή επεκτάθηκε σε ορισμένες περιοχές λόγω άλλων κρίσεων, όπως κατά την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στην υποσαχάρια Αφρική το 2014-2016 και κατόπιν το 2018 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Από το 2003 οι τιμές στις θερμικές κάμερες έχουν «μειωθεί σημαντικά», τονίζει ο Μπλουστάιν και πλέον δεν είναι ακριβό να τις προμηθευθεί κανείς: «τα επαγγελματικά συστήματα είναι ακριβότερα, ιδίως εάν τα αεροδρόμια έχουν ανάγκη κι από άλλα μηχανήματα», προσθέτει ο ίδιος, δηλώνοντας πως οι τιμές κυμαίνονται «από 1.500 έως 15.000 ευρώ».

Ακόμη κι οι κυβερνήσεις κατέφυγαν στις θερμικές κάμερες: στις αρχές Φεβρουαρίου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ελέγχει συστηματικά τη θερμοκρασία όσων συναντώνται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και στις εκδηλώσεις που αυτός συμμετέχει, λόγω της ανησυχίας για τον κοροναϊό.

Αλλά δεν είναι όλοι που στρέφονται προς αυτόν τον τρόπο προστασίας. Μάλιστα κάποιοι είναι αντίθετοι, όπως ο η Ανιές Μπουζέν, στα τέλη Ιανουαρίου όταν ήταν ακόμη υπουργός Υγείας «Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως αποτελεί μία ψευδο-ασφάλεια. Είναι ένα σύμβολο που δεν χρησιμεύει σε τίποτε, πέρα από το γεγονός ότι αρέσει στον κόσμο», είχε δηλώσει.

By