Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Χτυπήματα» και αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό ν/σ

Το χαρακτηρίζουν ως «παραφωνία», εκφράζοντας την ανησυχία τους

mouz_ko2

Η κυβέρνηση δέχτηκε πυρά από παντού στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό. Εκτός από τα βέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δριμεία κριτική άσκησαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ιδιαίτερα καυστική ήταν η Βασιλική Κατριβάνου, που απαρίθμησε τέσσερις διατάξεις, τις οποίες η ίδια θεωρεί «παραφωνία».

Έμφαση έδωσε κυρίως στην πρόβλεψη «σε έκτακτες περιπτώσεις με μεγάλες ροές όπου υποβάλλουν αίτημα προστασίας η εξέταση να ολοκληρώνεται σε 14 ημέρες». Όπως επεσήμανε το μέτρο αυτό δεν θα λειτουργήσει για τη χορήγηση ασύλου και οι αιτήσεις θα εξετάζονται τελικά επιφανειακά. «Το θεωρώ μεγάλο πρόβλημα», τόνισε, καλώντας τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής να προχωρήσει σε αναδιαμόρφωση της επίμαχης διάταξης.

Αίσθηση προκάλεσε και η κριτική της κ. Κατριβάνου για το άρθρο σχετικά με την ανάθεση της φύλαξης ανοιχτών δομών σε ιδιωτικές υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών. «Οι σεκιουριτάδες είναι ως επί το πλείστον Χρυσαυγίτες. Σε αυτούς αναθέτουμε τη φύλαξη ανοικτών δομών», υπογράμμισε εκφράζοντας τη ρητή διαφωνία της.

Οι άλλες διατάξεις που στηλίτευσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν:

• Επιστροφή στην Τουρκία αιτούντων άσυλο.
«Η Τουρκία δεν πληροί κανέναν από τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Να μην αφήσουμε να επιστρέφουν εκεί πρόσφυγες αιτούντες διεθνούς προστασίας», τόνισε.
• Για να ισχύσει αυτό το νομοσχέδιο χρειαζόμαστε προσωπικό. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Και στα hotspots πρέπει να υπάρχει πρόσβαση της κοινωνίας και των φορέων .

Κατά τα λοιπά, η Βασιλική Κατριβάνου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει τα συστήματα υποδοχής ασύλου και διεθνούς προστασίας κι ότι δεν έχει σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας πέραν της σύντμησης προθεσμιών για τη χορήγηση ασύλου. Ενώ στα θετικά κατέγραψε και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής και νέας υπηρεσίας ταυτοποίησης και υποδοχής.

Νωρίτερα και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως «όποιος διαφωνεί με τις διατάξεις που αφορούν στην συμφωνία μπορεί να διαφοροποιηθεί.»

«Μάς ανησυχεί αν πράγματι θα μπορέσουμε έως την 4η Απριλίου να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία. Είχαμε πει ότι η συμφωνία θα έχει δυσκολίες στην εφαρμογή της. Φοβάμαι μήπως στο στάδιο προσαρμογής καταπατηθούν δικαιώματα… Αυτή την ανησυχία εκφράζω» ανέφερε δε.

«Κατά τα άλλα η οδηγία αξίζει να ψηφιστεί από όλους» είπε η βουλευτής, προσθέτοντας όμως «σε ζητήματα που ορισμένοι έχουν διαφωνίες για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μπορούν να γίνουν διαφοροποιήσεις».

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου, που πέτυχε η κυβέρνηση, επισημοποίησαν νωρίτερα οι «53+» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση/ μανιφέστο τους, οι «53» αναφέρουν δε ότι η συμφωνία, «δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας» και «οπισθοδρόμηση, θέτοντας σοβαρά νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα».

Αναφερόμενος εμμέσως στις ενστάσεις των «53» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μουζάλας εξήγησε νωρίτερα ότι η Ελλάδα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, της Αρχής Προσφυγών και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να λειτουργήσει με τον πλέον ασφαλή τρόπο για τα δικαιώματα των προσφύγων η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Κριτική στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με την παροχή σίτισης στα hot spots Σάμου, Λέσβου και Χίου, ασκούν στο μεταξύ τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης, Επικρατείας και Εσωτερικών, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για ανακολουθία λόγων και πράξεων προς τους νησιώτες.

Την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά, να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη στο Μαξίμου, με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί.

By