Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

CNBC: Οι αγορές φοβούνται τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Ενισχύονται οι ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να επιφέρουν νέους τριγμούς στην Ευρωζώνη, εάν τα stress tests αναδείξουν την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNBC.

«Ενισχύονται οι φόβοι στις αγορές ότι οι εποπτικοί φορείς ότι τα stress tests κρύβουν αρνητικές εκπλήξεις για τουλάχιστον μία ή δύο τράπεζες» σχολιάζει ο Τζόνας Φλοριάνι, διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας ΑXIA Ventures Group στο αμερικανικό δίκτυο.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής, ακόμη και μία τράπεζα να χρειαστεί κεφάλαια, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στη δίνη μιας νεάς κρίσης, καθώς είναι εκτεθειμένες στην ίδια οικονομία.

«Θέλω να πιστεύω ότι ο επόπτης θα διαχειριστεί με εύλογο τρόπο την κατάσταση, ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί παρέμβαση», σημειώνει ο Φλοριάνι, τονίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό τους.

Σημειώνεται δε η δήλωση που έκανε η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί στις αρχές του μήνα, από το Φόρουμ των Δελφών, ότι οι ελληνικές τράπεζες «έχουν σοβαρό πρόβλημα» κόκκινων δανείων. Καθεμία από τις τράπεζες,πάντως, έχουν καταρτίσει πρόγραμμα μείωσης των NPEs σε συνεργασία με τον επόπτη, γεγονός που καθησυχάζει κάποιους αναλυτές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Και ο Φλοριάνι εκτιμά, πάντως, ότι οι τράπεζες θα περάσουν τελικώς τα stess tests, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει αισθητά στη χώρα, σε σύγκριση με το παρελθόν και διατηρεί σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, διευθυντής ανάλυσης της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, επισήμανε στο CNBC ότι αφενός είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς το αποτέλεσμα των stress tests, αφετέρου η κεφαλαιακή θέση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή απ” ό,τι στο παρελθόν. Το βασικό σενάριο σήμερα είναι πολύ πιο ευνοϊκό σε σύγκριση με το 2015 και αυτό υποδηλώνει την καλύτερη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, σε σύγκριση με τρία χρόνια νωρίτερα, τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Ο Ρικάρντο Γκαρσία, πάντως, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Ευρωζώνη, υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων μπορεί να μην ικανοποιήσουν τις εποπτικές αρχές. Ο ίδιος δήλωσε στο CNBC ότι είναι πιθανό τα stress tests να αναδείξουν κενά στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, αν και δεν αναμένει «δραματικές εξελίξεις» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το ζήτημα έχει και πολιτική διάσταση. Η διάσταση αυτή αφορά στη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο, καθώς μια αρνητική τροπή με τις τράπεζες θα θέσει εμπόδια στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα -κάτι που ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ θέλουν να «πωλήσουν ένα success story», σημειώνει το δημοσίευμα του CNBC, καθώς θέλουν να αποδείξουν ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει. Επίσης, η ανάδειξη σημαντικών κεφαλαιακών αναγκών στα stress tests θα πυρπολήσουν και το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο», προσθέτει.

Το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στα αποτελέσματα των stress tests τον Μάιο, προκειμένου να διαπιστώσουν τι πρόκειται να γίνει το καλοκαίρι: εάν οι δανειστές αναγκάσουν την Αθήνα να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδοτική και τεχνική στήριξη μετά τον Αύγουστο λόγω αρνητικού αποτελέσματος στα stress tests, οι ελληνικές μετοχές θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις, ενώ τα spread των ελληνικών ομολόγων θα εκτιναχθούν, καταλήγει το δημοσίευμα.

By