Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

CNBC: «Η Ελλάδα θα κέρδιζε 1 δισ. ευρώ ετησίως αν καταπολεμούσε το λαθρεμπόριο τσιγάρων»

Η χώρα εκτιμάται ότι έχασε έσοδα ύψους 740 εκατ. ευρώ από την πώληση παράνομων τσιγάρων πέρυσι

lathraia-tsigara

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ ετησίως εάν εξάλειφε τα παράνομα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με νέα έκθεση, μεταδίδει το CNBC. Η χώρα εκτιμάται ότι έχασε έσοδα ύψους 740 εκατ. ευρώ από την πώληση παράνομων τσιγάρων πέρυσι, από 565 εκατ. ευρώ το 2013, σύμφωνα με έκθεση του Euromonitor, ενώ το ποσό αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Οι υπολογισμοί του Euromonitor βασίζονται στην μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων στην Ελλάδα (3,80 ευρώ το 2014) και τον μέσο φόρο για κάθε πακέτο (85% της λιανικής τιμής πώλησης).

Τα παράνομα τσιγάρα αντιστοιχούσαν στο 21% όλων των τσιγάρων που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα πέρυσι, έναντι του 18% το 2013, σύμφωνα με έκθεση της AC Nielson τον Δεκέμβριο.

«Η ανάπτυξη αυτή έχει τροφοδοτηθεί από τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές, αλλά και από την διευρυνόμενη διαθεσιμότητα παράνομων «λευκών τσιγάρων» από τα ΗΑΕ και την ανατολική Ευρώπη, για τα οποία η Ελλάδα λειτουργεί ως transit προς την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης», σύμφωνα με το Euromonitor.

Τα «λευκά τσιγάρα» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τα τσιγάρα που φέρουν μάρκα και τα οποία έχουν παρασκευαστεί με σκοπό το λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με το Euromonitor, «οι περαιτέρω υπερβολικές αυξήσεις και η συνεχιζόμενη χρήση της Ελλάδας ως κόμβου transit σημαίνει πως η διείσδυση πιθανότατα θα φτάσει και θα ξεπεράσει το 25% μέχρι το 2019».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By