Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΕΗ: Από τις Βρυξέλλες περνά το σχέδιο διάσωσης

Τα μέτρα που θα εξειδικεύσουν το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι η ΔΕΗ αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία ζητούν από τις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τα εναλλακτικά σχέδια που προτείνονται τόσο για την κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ όσο και για την απολιγνητικοποίηση.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, οι δυσκολίες και τα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπαρκτά όμως κανείς δεν είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές χωρίς να παρουσιαστούν αναλυτικά τα μέτρα που να αποδεικνύουν τις στρεβλώσεις αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια και να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις τους στην αγορά.

Η ελληνική ατζέντα, την οποία παρουσίασαν στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες μέρες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμος Θωμάς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και η κ. Βίκυ Λοίζου γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης περιελάμβανε όλα όσα ήθελαν να ακούσουν στην ΕΕ.

Απολιγνητοποίηση, στρατηγική ανάπτυξη με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναθεώρηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) υπέρ των ΑΠΕ, δεσμευτική προσαρμογή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο νέο μοντέλο στόχο της ΕΕ (targed model) με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούλιο του 2020 αλλά και όλα τα διαρθρωτικά μέτρα (π.χ μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ).

Όμως τα μέτρα όπως παρουσιάστηκαν αποτελούν την θεωρητική προσέγγιση του θέματος και δίνουν το πολιτικό στίγμα της νέας κυβέρνησης.

Για παράδειγμα στο υπουργείο δυσκολεύονται να απαντήσουν ποιο μπορεί να είναι το ενδιάμεσο στάδιο για την αγορά από την κατάργηση των ΝΟΜΕ έως την λειτουργία του targed model, διάστημα για το οποίο μεσολαβούν εννέα μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στην 2η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που παρουσιάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, αποτυπώνονταν μεταξύ άλλων, οι σοβαρές καθυστερήσεις της χώρας μας τόσο στην εφαρμογή του target model όσο και στην αστοχία των ΝΟΜΕ, με τα μερίδια της ΔΕΗ να αδυνατούν να πιάσουν τον στόχο για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της επιχείρησης κάτω από το 50% έως το τέλος του έτους.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το υπουργείο σκοπεύει να ασκήσει μεγαλύτερη εποπτεία στην εφαρμογή του target model το επόμενο διάστημα ακόμη και να επιβάλλει πέναλτι αν χρειαστεί, σε όσα από τα συμβαλλόμενα μέρη αποκλίνουν από τους στόχους.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, για να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγούν στην κατάργηση των ΝΟΜΕ που η τελευταία δημοπρασία είναι προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου θα πρέπει να παρουσιαστούν στις Βρυξέλλες τα μέτρα από το υπουργείο μέχρι τα τέλη το μήνα.

Άλλωστε και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει η υποχρέωση για από κοινού αξιολόγηση της κατάργησης των δημοπρασιών.

Πιο σύνθετη πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι η τεκμηρίωση για το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες που από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη παρουσιάζονται ως μία κεντρική πολιτική του κυβερνητικού σχεδίου για την διάσωση της ΔΕΗ.

Θα εξαρτηθεί αναφέρουν αρμόδιες πηγές από το πόσο γρήγορα θα μπορούν να έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία, εάν θα χρειαστεί να γίνει μελέτη από κάποιο φορέα ή αν θα αξιοποιηθούν έτοιμα δεδομένα που πιθανότητα έχει η ΔΕΗ.

Εντός των επομένων δύο εβδομάδων εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά θα μπορεί να έχει πιο σαφή εικόνα και για την τύχη των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), θέμα που επίσης συνδέεται με τα συνολικά μέτρα για τον λιγνίτη που θα πάρει η χώρα μας αλλά και με την βιωσιμότητα της Πτολεμαίδας 5.

Οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα με επαφές που θα έχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα τεχνικά κλιμάκια που καταφτάνουν στην χώρα μας και θα βρίσκονται για δύο εβδομάδες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By