Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δημιουργία Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης από τον Δήμο Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης της Αθήνας

kaminis

«Ο δήμος Αθηναίων αναδείχτηκε σε κατεξοχήν φορέα πολιτικής σταθερότητας του τόπου, διασφαλίζοντας στην πόλη τα εργαλεία, προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα μια όμορφης, ασφαλούς, εύρωστης οικονομικά Αθήνας, μιας σύγχρονης δημοκρατικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Με τη φράση αυτή ο κ. Καμίνης άνοιξε, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, τις εργασίες του διήμερου Εργαστηρίου με θέμα «Μητροπολιτικές Παρεμβάσεις Αθήνα 2021 – από την Ιδέα στην Πραγματοποίηση», που διοργανώνει η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης παρουσίασε διεξοδικά το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης της Αθήνας (Σ.Ο.Α.Π.), επισημαίνοντας ότι «είναι το θεσμικό και επιχειρησιακό εργαλείο για τον επαναπροσδιορισμό του κέντρου της Αθήνας και την μετεξέλιξη του σε ένα κέντρο διεθνούς και βιώσιμης μητρόπολης».

Επισήμανε ότι τα έργα υποδομής που υλοποιούνται στην πόλη αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, ενώ παρουσίασε τις 70 δράσεις του ΣΟΑΠ, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να διευκολυνθεί η επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο, καθώς και η δημιουργία ανταγωνιστικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων στην πρωτοβουλία του δήμου, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για τα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια. «Πρόκειται για μια σημαντική μητροπολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση στο κτιριακό απόθεμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα 1800 εγκαταλελειμμένων κτιρίων, που επιτρέπει στον δήμο να αναλάβει την διαχείρισή τους» είπε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση «ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία ενός ταμείου αστικής ανάπτυξης με στόχο την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας με ευρωπαϊκούς πόρους».

Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Τσιρώνης, αναφέρθηκε στα μεγάλα και μικρά οικονομικά συμφέροντα ως αιτίες της κρίσης του αστικού περιβάλλοντος και δήλωσε ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές σε όλους τους επιστήμονες και τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς χωρίς, όπως είπε, ευκαιριακές εξαιρέσεις.

Τον θαυμασμό του για την ιστορική Αθήνα αλλά και για την σύγχρονη πόλη που διαθέτει πλούσια πολιτιστική ζωή με τα 100 θέατρα και τις μουσικές σκηνές εξέφρασε στο μήνυμα του ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα, κ. Peter Schoof, ο οποίος έκανε λόγο για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ της Αθηνάς, του Μονάχου, του Αμβούργου και της Βιέννης. Ειδική αναφορά έκανε στα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις των μητροπόλεων και υπογράμμισε τις δυνατότητες της Αθήνας μέσα από την ανάπλαση της Πανεπιστημίου και του Παραλιακού Μετώπου.

Ο επιτετραμμένος της Αυστριακής Πρεσβείας, κ. Alexander Roggenkamp Wojda χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας αναφέρθηκε στις κοινές εμπειρίες μεταξύ της Αθήνας και της Βιέννης, σημειώνοντας ότι μια γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων σπούδασαν στην Αυστρία, όπως ο κ. Μανιάτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος.

Ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης παρουσίασε την μελέτη για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την ανάπλαση της οδού Πανεπιστήμιου, ενώ ο καθηγητής Χωροταξίας και Πολεοδομίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Οικονόμου μίλησε αναλυτικά για την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη του κέντρου της πόλης, παρουσιάζοντας το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, ως ένα καθοριστικό εργαλείο για την ανάπτυξη της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της.

Παρεμβάσεις, που είχαν στο επίκεντρό τους την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε θέματα αστικής ανάπτυξης και μητροπολιτικών παρεμβάσεων έγιναν από τους κ.κ. M. Bacherl από την διεύθυνση Πολεοδομίας και Σχεδιασμού Αστικής Ανάπτυξης του Μονάχου, A. Trisko διευθυντή Πολεοδομίας στην Βιέννη, τον J.Walter, Γενικό Διευθυντή Πολεοδομίας του Αμβούργου καθώς και τον καθηγητή του Αμβούργου, κ. D. Schubert. Υπογράμμισαν τη σημασία του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η πόλη της Αθήνας καθώς και την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων.

Χαιρετισμούς στο άνοιγμα της διημερίδας απηύθυναν ο κ. Κ. Σερράος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ο κ. Thomas Greve αρχιτέκτονας πολεοδόμος και εμπνευστής της διοργάνωσης, ο κ. Alexander Roggenkamp διευθυντής του γραφείου DAAD (Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών), καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Π. Πατσαβός, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής. Οι εργασίες της δεύτερης μέρας θα πραγματοποιηθούν αύριο 13 Φεβρουαρίου στο κτίριο της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ (Πατησίων 42).

By