Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: Σκληρά μέτρα, αν το πλεόνασμα μείνει 3,5%

Το ΔΝΤ, εμμένει στη θέση του για σκληρά μέτρα λιτότητας, που θα πρέπει να ληφθούν, εάν ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνει στο 3,5% ,

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας κατά τη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, επανέλαβε τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Παράλληλα, δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του ΔΝΤ για το κατά πόσο θα είναι επαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο κ. Ράις, δήλωσε: «το Ταμείο καλωσορίζει τα μέτρα, είναι ένα βήμα προς τα μπρος, αλλά πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Σχετικά με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ότι η θέση του Ταμείου είναι πως ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι κατάλληλος για την Ελλάδα και πως μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους.

«Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά. «Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας» σημείωσε.

Επίσης, επισήμανε: «αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα, μπορούμε να το στηρίξουμε, εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου:  «έχουμε καταστήσει σαφές και δημοσίως ότι η προτίμησή μας είναι το 1,5% και πως θέλουμε να δούμε μία ελάφρυνση χρέους. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη θέση του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος αυτός, είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τον ελληνικό λαό. Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι συνεχείς και πως το Ταμείο χρειάζεται αξιόπιστες προβλέψεις. Δεν έδωσε, πάντως, συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για τις διαφωνίες που υπάρχουν με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, τις χαρακτήρισε φυσιολογικές και, όπως είπε, κρίνοντας από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, στα οποία συμμετέχει το Ταμείο μαζί με άλλους οργανισμούς, «εν τέλει καταλήγουμε σε συμφωνία».

Ακόμη επανέλαβε ότι η δέσμευση του ΔΝΤ στις συζητήσεις είναι πλήρης και πως επιθυμεί μία συμφωνία «το συντομότερο δυνατό», ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του Ταμείου (σ.σ. μεταξύ Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ) -«μιλάμε με μία φωνή» είπε και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κάποια προθεσμία ή κάποιο χρονοδιάγραμμα (για την επίτευξη συμφωνίας). «Θέλουμε αξιόπιστα μέτρα πολιτικής και ελάφρυνση χρέους» τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με την ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί προσεχώς και πως η ακριβής στιγμή που θα γίνει αυτό, εξαρτάται από το πρόγραμμα του Διοικητικού Συμβουλίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By