Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκλογολάγνοι και Αποεπενδυτές

Το ασφαλιστικό δεν ήταν παρά μόνο η θρυαλλίδα που έβαλε τη κυβέρνηση σε κρίση και τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

editorial
Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός

Το ασφαλιστικό δεν ήταν παρά μόνο η θρυαλλίδα που έβαλε τη κυβέρνηση σε κρίση και τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Μετά από λίγες βδομάδες κινητοποιήσεων τα παλικάρια της κυβέρνησης άρχισαν να σπάνε από τη πίεση των ψηφοφόρων στη περιφέρεια. Μία πίεση που μεταφέρθηκε στη συνέχεια στα κανάλια, αλλά και στη Βουλή.

Η πίεση αυτή όμως, αντί να γεννήσει διάθεση για πολιτικές λύσεις, έφερε μάλλον αναστάτωση, μιας και ο ένας εκ των δυο κυβερνητικών εταίρων δήλωσε τη Κυριακή, πως υπάρχει πάντα και η λύση των εκλογών στο τραπέζι. Μία δήλωση που έγινε για να εκβιάσει τους δανειστές. Να εκβιάσει δηλαδή αυτόν που δίνει τα λεφτά. Όπως τον είχε εκβιάσει και τότε που θα γίνονταν «Κούγκι» και θα γέμιζε Τζιχαντιστές η Ευρώπη.

Το στόμα του κ. Καμμένου είναι γνωστό ότι δεν ελέγχεται. Όπως είναι γνωστό ότι  «ψεκάζει» συνεχώς πολιτικές αθυροστομίες, που βάζουν τη χώρα σε δύσκολη θέση και προκειμένου να βγει από αυτή, παρακαλάει στη συνέχεια  «στα 4», τάζοντας μέχρι και συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, έχοντας βγάλει μάλιστα και τα ποσοστά του κέρδους με μία πρωτοφανή προχειρότητα.

Ο κ. Καμμένος δε γνωρίζω αν φιλτράρει το τι λέει. Δε γνωρίζω αν το κάνει γιατί του αρέσει αυτός ο ρόλος ή αν είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία από το Μάξιμου.

Το μόνο που ξέρω είναι, πως αυτή η δήλωση για εκλογές έφερε αναστάτωση στις αγορές. Μία αναστάτωση που έδιωξε κάθε ψήγμα αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί, με τη τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μία ανακεφαλαιοποίηση που έγινε με άσχημους όρους και χάρισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στα κερδοσκοπικά κοράκια των διεθνών αγορών.

Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι, τα αποτελέσματα αυτής της δήλωσης αποτυπώθηκαν στο δείκτη του χρηματιστηρίου, που αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας. Ένα δείκτη που στο άκουσμα της πληροφορίας για νέες εκλογές, κατέγραψε ιστορικό χαμηλό και έκλεισε στις 464 μονάδες, μετατρέποντας παράλληλα σε κουρελόχαρτα την ονομαστική αξία της κάθε μετοχής, του ανακεφαλαιοποιημένου πλέον τραπεζικού μας συστήματος.

Για την ακρίβεια η αξία της μετοχής των τραπεζών αποτιμάται μετά την υποψία για νέες εκλογές για τη Eurobank στα 0,38 ευρώ, για την Alpha Bank στο 1,12 ευρώ , για την Εθνική 0,14 ευρώ και για τη Πειραιώς στα 0,099 ευρώ.

Το κακό όμως δεν είναι μόνο στις απώλειες κεφαλαίων, κάτι που παραπέμπει αυτόματα σε αποεπένδυση και αύξηση της ανεργίας. Όπως επίσης δεν είναι μόνο στο ότι χάθηκε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για τη πολυδιαφημισμένη ανακεφαλαιοποίηση.

Υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα και είναι πως αυτό που ζήσαμε με το χτεσινό Κραχ του Χρηματιστηρίου, αποτελεί ουσιαστικά το προανάκρουσμα για μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, που αν αυτή γίνει, τότε θα γίνει με κούρεμα καταθέσεων, καθώς από 1/1/2016 ισχύει άλλο καθεστώς για αυτή τη διαδικασία.

(Visited 1 times, 1 visits today)