Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

ΕΛΠΕ: Αλλαγή διοίκησης με επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης

Μετά την τοποθέτηση της διοίκησης της ΔΕΗ, που αποτελούσε την μεγαλύτερη προτεραιότητα, η κυβέρνηση προχωρεί σε ευρύτατες ανακατατάξεις και στις άλλες ενεργειακές εταιρείες.

Θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών είναι οι ανακοινώσεις για την κεφαλή των Ελληνικών Πετρελαίων αφού την θέση του Προέδρου από την πλευρά του δημοσίου.

Αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός Οικονομίας και τέως Πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον κ. Στάθη Τσοτσορό.

Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τοποθετείται πρόσωπο της πλευράς Λάτση, ο σημερινός Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισης.

Οι αλλαγές στο μάνατζμεντ των Πετρελαίων προλειαίνουν το έδαφος και για τις μεγάλες αποφάσεις στον τομέα της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, που ακυρώθηκε τους προηγούμενους μήνες κατόπιν άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Όπως μάλιστα σημειώνουν κυβερνητικές πηγές το γεγονός ότι μετά την ΔΕΗ, επίκεινται η ανακοίνωση της νέας διοίκησης στα ΕΛΠΕ ερμηνεύεται ως επιτάχυνση των διαδικασιών χωρίς όμως να είναι ακόμη ξεκάθαρο το πλαίσιο της πώλησης.

Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Σπύρου Λάτση στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό πέρα από την καυτή ατζέντα για το Ελληνικό, θεωρείται σαφές ότι περιελάμβανε και τον οδικό χάρτη της ιδιωτικοποίησης των πετρελαίων αφού το προηγούμενο μοντέλο με την ταυτόχρονη πώληση ποσοστού του δημοσίου αλλά και της Paneuropean δεν περπάτησε.

Εάν η λύση αυτή θα συνεχίσει να μένει στο τραπέζι ή αν επιλεγεί κάποιο άλλο μοντέλο πώλησης δεν είναι ακόμη σαφές καθώς το περιεχόμενο των συζητήσεων κυβέρνησης-Λάτση δεν έχει γίνει γνωστό.

Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών των ΕΛΠΕ με ποσοστό συμμετοχής 45,5% ενώ το δημόσιο διατηρεί το 35,5%.

Μετά τα ΕΛΠΕ αλλαγές προετοιμάζονται και στην ΔΕΠΑ, η διοίκηση της οποίας πέρασε από σαράντα κύματα τους προηγούμενους μήνες μέχρι να απομακρυνθεί ο κ. Δημήτρης Τζώρτζης ύστερα από μία επεισοδιακή αντιπαράθεση με την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι ανακοινώσεις για την διοίκηση της εταιρείας εκτιμάται ότι θα γίνουν εντός του μήνα.

Και εδώ η ονοματολογία έχει πάρει φωτιά αφού μεταξύ των υποψηφιοτήτων που ακούγονται είναι τέως υφυπουργού αλλά και πρώην στελέχους μεγάλης ενεργειακής εταιρείας η οποία έχει ιδιωτικοποιηθεί.

By