Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ένα στα πέντε ποτά στην «υγεία» των λαθρέμπορων πίνουν οι Έλληνες

Μορφή επιδημίας έχει πάρει το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών  το τελευταίο διάστημα.

Οι  δυο υποθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας που αφορούν στον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων ποτών το αποδεικνύει. Την ίδια ώρα  στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπρόσωπων  των εταιριών αλκοολούχων ποτών πλέον το  ένα στα πέντε ποτά- δηλαδή το 20%- όσων  καταναλώνονται είναι παράνομα και λαθραία και περίπου 8,2  εκατομμύρια φιάλες το χρόνο διαφεύγουν της φορολόγησης.

Το πρόβλημα έχει μεγεθύνει τις επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα και δέχονται έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, που σαν αποτέλεσμα έχει την συρρίκνωση ακόμα και την παύση  των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους και κατ΄ επέκταση  χαμένες θέσεις εργασίας αλλά και για το ελληνικό δημόσιο το οποίο εκτιμάται ότι κάθε χρόνο  χάνει περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ από χαμένο ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που οι λαθρέμποροι βάζουν στις τσέπες τους. Σε ενα μπουκαλι ποτου υπολογιζεται οτι το 63% και πλέον αφορά τους φόρους ενώ το υπόλοιπο 32% την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του προιόντος.  Μάλιστα συμφώνα με τα επίσημα στοιχεία φέτος στο διάστημα Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου οι απώλειες από ΕΦΚΑ και ΦΠΑ  έφτασαν στο  8,5% και 5,1% (συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τα αλκοολούχα).

Παράλληλα ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που καταγράφουν τόσο οι υγειονομικές υπηρεσίες όσο και  μελέτες του ΙΟΒΕ και άλλων φορέων είναι οι κίνδυνοι και για τη δημόσια υγεία, καθώς τα  παράνομα προϊόντα  συχνά περιέχουν ακατάλληλες ή ακόμα και επικίνδυνες προσμείξεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία όσων τα  καταναλώνουν. Μάλιστα το ανησυχητικό είναι ότι περίπου οι 6 στους 10 καταναλωτές όπως είχε δείξει έρευνα της MRB HELLAS το 2015 είχαν δηλώσει ότι σε περίπτωση αύξησης της φορολογίας των αλκοολούχων δεν αποκλείεται να αγοράσουν προϊόντα λαθρεμπορίου.

Η διακίνηση λαθραίων και παρανομών ποτών αυξάνεται συνεχώς, παράλληλα με την αυξητική πορεία που ακολούθου οι φόροι που επιβαρύνουν τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων και αυτό διότι  προσθέτουν επιπλέον κίνητρο στους λαθρέμπορους. Παλαιότερη  μελέτη του ΙΟΒΕ  αναφέρει ότι το  2014 διακινήθηκαν περίπου 8 εκατ. φιάλες αλκοολούχων με την απώλεια φορολογικών εσόδων, μόνο  από ΕΦΚ να φτάνει τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ συνυπολογίζοντας και το τσίπουρο διημέρων η ζημία  σχεδόν διπλασιάζεται φτάνοντας τα 82 εκατ., χωρίς τα  χαμένα έσοδα από το  ΦΠΑ.

Με τη Βουλγαρία να αποτελεί τον μεγαλύτερο  «εξαγωγέα» προς την Ελλάδα παράνομων ποτών εξαιτίας και της χαμηλής φορολόγησης που υπάρχει ( έχει 4,5 φορές χαμηλότερη από ότι στην Ελλάδα)  το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίζει να  ζημιώνεται εάν δεν αντιμετωπίσει έμμεσα το θέμα λένε παράγοντες της αγοράς. Μάλιστα σημειώνουν ότι  έκτος από την προσπάθεια εντοπισμού των  οργανωμένων κυκλωμάτων που εισάγουν και διακινούν παράνομα στην Ελλάδα αλκοολούχα ποτά  η κυβέρνηση θα έπρεπε να επανεξετάσει το θέμα των φορών καθώς μέχρι σήμερα η εμπειρία δείχνει ότι  δεν φέρνουν τα αναμενόμενα στα δημοσιά ταμεία    και τελικά όλοι είναι χαμένοι από την πολιτική αυτή, επιχειρήσεις και κράτος, με μεγάλους κερδισμένους τα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου.

By