Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ένταση στη Βουλή για τη ΡΑΕ

Ένταση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή μεταξύ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Ανδρέα Λοβέρδου μετάαπό ερώτηση που κατέθεσε ο δεύτερος σχετικά με τη λειτουργία της ΡΑΕ

vouli

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρέπει να έχει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά όχι τέτοιες που να ξεπερνούν την κυβέρνηση, τη Βουλή, και τελικά τη λαϊκή κυριαρχία».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με τη ΡΑΕ.

Ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «είμαστε κατά των αυξήσεων στα τιμολόγια της ενέγειας» και σημείωσε ότι η επιλογή προέδρου και αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ. της ΡΑΕ (μέσα από διαδικασίες προκήρυξης που ολοκληρώνονται σύντομα) θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι η αρμόδια κοινοτική επίτροπος έχει αναφερθεί σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις (20/4 και 19/5) στο θέμα και αμφισβήτησε την πρόθεση του υπουργού να απαντήσει, σημειώνοντας:

«Του λέω, ότι αυτά τα οποία λέει είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, και μου λέει «όχι». Έτσι δεν μπορούμε να συννενοηθούμε«.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέτρεψε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να είναι πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του και στη συνέχεια αναρωτήθηκε:

«Είστε βασιλικότερος του βασιλέως;» και επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την αντίφαση με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας:

«Είναι συμβατό με το κοινοτικό πλαίσιο ο τεμαχισμός και η πώληση της ΔΕΗ; ή το να πουληθουν τα δίκτυα (ΑΔΜΗΕ);«

Εξάλλου, όταν ο κ. Λοβέρδος έθεσε υπ” όψιν του υπουργού σημερινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε τηλεοπτικό σταθμό (σχετικά με πρόταση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για θέσπιση ΦΠΑ με τρεις συντελεστές).

Αυτό, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, θα σήμαινε αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 13% στο 14%, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «θα τηρηθούν απολύτως οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μας» και «η συμφωνία θα είναι συμβατή με το προγραμμά μας«.

«Δεν πρόκειται να ξεπουλήσουμε τον τομέα της ενέργειας, καθώς μπορεί να αποτελέσει όχημα για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση» επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης, για να συμπληρώσει ότι «είναι ευπρόσδεκτες οι ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας«.

Οπως σημείωσε στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP και δημιουργεί αντισταθμιστικά ωφέλη σε ένα θετικό πλαίσιο για τη χώρα και την προοπτική της