Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ερχεται η «σούπερ Πέμπτη» με Κυπριακό, Eurogroup και αξιολόγηση

«Σούπερ Πέμπτη» για την Ελλάδα στις 12 Ιανουαρίου: EWG και πολυμερής συνδιάσκεψη για το Κυπριακό. Στην τελική ευθεία αξιολόγηση, ελληνοτουρκικές σχέσεις και …εκλογές

Την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιανουαρίου ξεκινά ουσιαστικά η νέα χρονιά για την Ελλάδα με την αξιολόγηση του προγράμματος που θα γίνει στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες ενώ  την ίδια στιγμή θα συνεδριάζει η πολυμερής συνδιάσκεψη  για το Κυπριακό στην Γενεύη. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εξελίξεις στο Κυπριακό θα τεθούν στα …παράλληλα τραπέζια της διαπραγμάτευσης που θα συνεδριάσουν σε Βρυξέλλες και Γενεύη τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο των εκλογών.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στην Αθήνα μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Η επιστολή Τσακαλώτου προς του ευρωπαϊκούς θεσμούς ήταν μία κίνηση καλής θέλησης που απ΄ ότι φαίνεται δεν είναι αρκετή για τους εταίρους. Στο EWG της Πέμπτης όπου θα συζητηθεί η πορεία της β αξιολόγησης αναμένεται να διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών σχετικά:

  • με το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που είχαν ανασταλεί μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα για τους συνταξιούχους
  • την διαμόρφωση του τελικού πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη μετά το 2018 όπου θα καταγραφεί συνέχιση της διαφωνίας ή προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε
  • την ανάληψη προληπτικών μέτρων για τα έτη μετά το 2018 που αφορούν την μείωση του αφορολόγητου και τις περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων
  • τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων

Σε  κάθε περίπτωση στο επόμενο  EWG η Αθήνα θα πάρει μία πρόγευση από τις προθέσεις της Γερμανίας και κυρίως του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε να διατηρήσει την σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα απαιτώντας την ψήφιση μέτρων ή την επέκταση του κόφτη, όπως διεκδικεί η Αθήνα σύμφωνα με δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν πως το EWG θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης αφού η Αθήνα θα μπορέσει να μετρήσει τις προθέσεις των εταίρων για την διάρκεια των διαπραγματεύσεων της β αξιολόγησης. Μετά το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου η Αθήνα μετέθεσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στα τέλη Ιανουαρίου και εσχάτως στις αρχές Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή κοινοτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την… άνοιξη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Β. Σόιμπλε αρχίζει να χάνει τους συμμάχους του στην Ευρώπη και πως η Αν. Μέρκελ δεν συμφωνεί πλήρως με τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της. Στην πραγματικότητα όμως η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι διατηρεί αρραγές το εσωτερικό μέτωπο ενόψει και των εκλογών που θα γίνουν  τον Σεπτέμβριο παρά τα ρήγματα που …ανακαλύπτει η ελληνική πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις ευρωβουλευτών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, όπως για παράδειγμα του Στ. Κούλογλου ο οποίος έχει σημειώσει ότι η σκληρή στάση του Β. Σόιμπλε δείχνει πως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών θέλει να ρίξει την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται το κλίμα για πιθανές εκλογές οι οποίες δεν αποτελούν στόχο της κυβέρνησης, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά μπορεί να προκύψουν λόγω των ειδικών  συνθηκών που επικρατούν στην χώρα με την εφαρμογή των Μνημονίων.

Την ίδια ημέρα, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη για το Κυπριακό η οποία δεν αναμένεται να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα για την επίλυση του εθνικού θέματος.  Προάγγελος αρνητικών εξελίξεων  στο Κυπριακό πριν την συνδιάσκεψη ήταν η αποτυχημένη προσπάθεια να συναντηθούν πριν την συνδιάσκεψη οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογαν ενώ χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό, στην Νέα Υόρκη. Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, μετά το τέλος των επαφών του στη Νέα Υόρκη, δεν κατέστη δυνατόν οι δύο υπουργοί να φτάσουν «έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά.

By