Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Ερντογάν: Προσπαθούν μέσω της λίρας να πετύχουν ό,τι δεν κατόρθωσαν με πραξικοπήματα

«Σχέδιο» εναντίον της Τουρκίας βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος που προειδοποιεί ξανά τις ΗΠΑ – Νέα έκκληση στους πολίτες να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι το τωρινό επίπεδο της τουρκικής λίρας και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με τη λογική και ότι η πρόσφατη «βουτιά» του εθνικού νομίσματος δείχνει ένα σχέδιο εναντίον της Τουρκίας.

«Προσπαθούν να πετύχουν με τα λεφτά αυτό που δεν κατόρθωσαν με προκλήσεις και πραξικοπήματα», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος,

Μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στα γραφεία του κόμματός του στην Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους -για τρίτη συναπτή ημέρα- να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να ενισχύσουν την λίρα.

Η λίρα έχει χάσει από την αρχή του χρόνου περίπου το 40% της αξίας της, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για την επιρροή που ασκεί ο Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια με τον υψηλό πληθωρισμό και την επιδείνωση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Όπως είπε ο ίδιος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Ο Ερντογάν μάλιστα αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν εκείνη δεν απελευθέρωνε τον πάστορα.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα θα προσανατολιστεί σε «νέες αγορές, νέες επιχειρηματικές συνεργασίες και νέες συμμαχίες» ως απάντηση σε αυτούς που «έχουν εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η χώρα του έχει οριστικοποιήσει τις προετοιμασίες για τη δημιουργία περισσότερων ασφαλών περιοχών εντός της Συρίας όπως έκανε μέσω των δύο στρατιωτικών της επιχειρήσεων στα βόρεια της χώρας με την οποία συνορεύει. Όπως είπε ο Ερντογάν, 250.000 άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στις περιοχές της Συρίας που απελευθερώθηκαν. Σημείωσε επίσης ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας έχουν επισπευθεί για να αποφευχθεί μια «καταστροφή» όμοια με άλλες που έχουν συντελεστεί αλλού στη Συρία.

By