Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020

Eurobank: Αύξηση του κινδύνου στην Ευρωζώνη λόγω Κύπρου

Η Τράπεζα «βλέπει» πρόοδο στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

 

© FOSPHOTOS  Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας είναι προτιμότερο από την εναλλακτική της πλήρους κατάρρευσης, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank, ωστόσο, τονίζει ότι αναμένεται όμως να έχει σημαντικές και δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και να αυξήσει την αβεβαιότητα για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.

Η Eurobank αναμένει συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στροφή προς άλλους παραγωγικούς τομείς. «Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεσα και με δεδομένο ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας στην Κύπρο παράγει το 28,2% του ΑΕΠ  με τον τουρισμό να έρχεται δεύτερος με 27,6% (στοιχεία του 2012, Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου) η επίδραση στην πραγματική οικονομία θα είναι δυσμενής και σημαντική τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα», σχολιάζει.

Σχετικά με την Ελλάδα, η Eurobank, στη μελέτη « 7 ημέρες οικονομίας», υπογραμμίζει ότι «βλέπει βήματα προόδου στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχουν σΣημαντικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Η διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα κεντρικά σημεία της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν:

•             την εφαρμογή του προγράμματος «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων.

•             την αντικατάσταση του Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ).

•             την ανεξαρτητοποίηση ή τουλάχιστον τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της νέας Γενικής Γραμματείας Εσόδων (υπό τον κ. Χ. Θεοχάρη) και η ένταξη σε αυτή του ΣΔΟΕ.

•             την καλύτερη δημοσιονομική απεικόνιση των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης με έμφαση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον ΕΟΠΥΥ.

•             την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By