Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Φέσια 71 εκατ. ευρώ αποπλήρωσε το Δημόσιο προς τους ιδιώτες το Μάιο

Μόλις κατά 71 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο, καθώς υποχώρησαν στα 3,84 δισ. ευρώ, έναντι 3,91 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, τον Μάιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν στα 1,21 δισ. ευρώ, από 1,050 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Αθροιστικά οι οφειλές από ληξιπρόθεσμα χρέη και επιστροφές φόρου ανήλθαν στα τέλη Μαΐου σε 5,05 δισ. ευρώ! Να σημειωθεί πως οι θεσμοί προσθέτουν ακόμη 1,4 δισ. ευρώ στις οφειλές αυτές τα οποία σχετίζονται με καθυστερημένες συντάξεις και μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, ανεβάζοντας στα 6,4 δισ. ευρώ το συνολικό λογαριασμό.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του κρατικού προϋπολογισμού ( υπουργεία) προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθε το Μάιο σε 233εκατ. ευρώ, έναντι 235 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθε από 360 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο σε 342 εκατ. ευρώ το Μάιο.

– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Νοσοκομείων διαμορφώθηκε σε 543 εκατ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθε σε 2,24 δισ. ευρώ, έναντι 2,26 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Να σημειωθεί πως το Δημόσιο αναμένει 800 εκατ. ευρώ για τη μείωση των ληξιπροθέσμων χρεών από τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ βάσει του προγράμματος έχει δεσμευθεί να βάλει 400 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία για να εξοφλήσει φέσια προς τον ιδιωτικό τομέα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By