Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020

Φίλης: Μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων δεν περνάει

Για όλους και για όλα μίλησε ο Νίκος Φίλης σε μια μακρά συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο κοινοβούλιο.

Καταρχάς ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαι αντιπολιτευόμενος αλλά συμπολιτευόμενος και μάλιστα φανατικά συμπολιτευόμενος βουλευτής, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «δεν είμαι σαρκοβόρο αλλά σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε ένα αστικό κόμμα που στηνόμαστε ποιος θα φάει τον άλλο».

Μάλιστα δήλωσε έτοιμος να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αν και ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται μασάζ και θα ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντούτοις ξεκαθάρισε ότι πολύ δύσκολα θα περάσει η μείωση των συντάξεων εάν έρθει τώρα, αλλά και ότι δεν πρόκειται να περάσει η μείωση του αφορολόγητου εάν το αντιστάθμισμα είναι η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Πάντως εμφανίστηκε βεβαίως ότι η πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσουν.

Ο κ. φίλης επέμεινε για το θέμα των εξοπλισμών και ζητήσετε να υπάρξει ανοιχτός διάλογος στο κόμμα.«Εγώ δεν είμαι στρατάρχης, ρωτάω, θέλω στοιχεία, αν ήμουν στρατάρχης θα έλεγα μάλιστα, αλλά για να δώσεις 3,5 δις πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος.Έχουμε επιτροπή εξοπλισμών στη Βουλή, να έρθουν οι εμπειρογνώμονες, οι αρχηγοί και να κάνουμε μια κουβέντα».

Αιχμές άφησε ο κ.Φίλης και για τον τύπου των αεροσκαφών για τα οποία γίνεται η συζήτηση. «Αυτοί που ξέρουν λένε ότι stealth F-35 δεν είναι για τις επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο, είναι πράγμα. Δεν μπορεί να παίρνει λεφτά η Ελλάδα από την Γερμανία για να αγοράζει όπλα από την Αμερική, δεν γίνεται να παίρνει το πακέτο των χρημάτων από τους Γερμανούς για να τα δίνει πίσω στους Αμερικάνους. Η ιστορία των F-16 συζητείται εδώ και 10 χρόνια και όλο το αναβάλλουν λόγω της δυσπραγίας της οικονομικής, άρα λοιπόν, είναι η στιγμή τώρα; Έρχεται χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και λέει πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις τώρα, όχι το 2020, τώρα, και εμείς θα πάρουμε 2 δις όπλα;».

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση Φίλη στην ερώτηση ότι ο Υπουργός Άμυνας έχει τρέλα με το στρατό. « Αν έχει τρέλα ας καθίσει τότε να βρει τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών. Είναι 300 εκατ. που δεν μπορείς να δώσεις και δεν τα έχεις βρει.»

Για το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη θέση του για την ανάγκη διαχωρισμού των ιδεολογικών οικογενειών. «Η κυρία Γεννηματά είναι λογικό να μην θέλει συζήτηση γιατί την πονάει αυτή η συζήτηση. Πρέπει όμως να πει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Το πρόβλημα είναι του ΠΑΣΟΚ και όχι δικό μας. Εμείς λέμε στη Φώφη έλα εδώ να ψηφίσουμε απλή αναλογική τώρα για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες. Έλα αύριο μαζί να την ψηφίσουμε και να κάνουμε τις άλλαξες που θέλεις».

Σε ερώτηση αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί τροχοπέδη για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι πράγματι είναι αγκάθι για μια τέτοια συνεργασία γιατί όπως είπε θεωρεί ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν απευθύνει την ίδια πρόταση συνεργασίας και στο ποτάμι απάντησε: «Ο κ. Θεοδωράκης δεν αποτελεί ένα μέγεθος με λαϊκό έρεισμα. Δεν τον αποκλείω εγώ τον Θεοδωράκη, απλώς είναι Ποτάμι, είναι προς ρευστοποίηση».

Σφοδρή ήταν η επίθεσή του σε όσους κατέθεσαν την ερώτηση για τη δημιουργία του τάματος του έθνους .Τους χαρακτήρισε ακροδεξιούς ακόμα και όταν του επισημάνθηκε ότι ανάμεσα τους είχε υπογράψει και ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος .

(Visited 1 times, 1 visits today)
By