Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Folli Follie: Ο Τζ. Κουτσολιούτσος φεύγει…. μένοντας

Των Νίκου Χρυσικόπουλου – Αλεξάνδρας Γκίτση

Αποκαλυπτική για την επόμενη ημέρα της Folli Follie ήταν η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, καθώς οι παρευρισκόμενοι διαπίστωσαν με έκπληξη πως μπορεί ο επί σειρά ετών CEO του Ομίλου Τζώρτζης Κουτσολιούτσος να παραιτήθηκε –κατ” απαίτησιν ορισμένων ομολογιούχων– από τη θέση του, όμως όχι μόνο παραμένει μέλος του Δ.Σ. αλλά μετέχει και στο Steering Committee που κατέχει ρόλο «επιβλέποντος» στις αποφάσεις της διοίκησης και της εξέλιξης των ενεργειών ολοκλήρωσης του πλάνου εξυγίανσης.

Η αντίδραση πολλών μετόχων, μεταξύ των οποίων τραπεζών, θεσμικών επενδυτών και της ΕΕΣΥΠ (σ.σ. το Υπερταμείο κατέχει μετοχές της FFG από την εποχή των ΚΑΕ), ήταν ξεκάθαρη και αποτυπώθηκε στην καταψήφιση του θέματος που αφορούσε την εκλογή νέου Δ.Σ. ή την αποχή τους.

Ορισμένοι, μάλιστα, σχολίασαν με δυσμενέστατους χαρακτηρισμούς το γεγονός ότι ένα μέλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου, στην οποία έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και έχουν ασκηθεί διώξεις για δύο κακουργήματα, αυτά της απάτης και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, όχι μόνο μετέχει στο νέο Δ.Σ. αλλά έχει ρόλο και στο Steering Committee, το οποίο κάθε άλλο παρά συμβουλευτικό όργανο όπως υποστηρίχθηκε είναι.

Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση του νομικού και Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, Γιάννη Κυριακόπουλου, ως εκπροσώπου 300 μετόχων της FFG και εναγόντων, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε «ασύλληπτα όσα έχουν γίνει με τη Folli Follie», εξέφρασε το ερώτημα εάν κάποτε θα ζητηθεί μια συγνώμη από τους μετόχους από την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Προχώρησε, δε, ένα βήμα παραπέρα, ρωτώντας τη διοίκηση γιατί ακόμη δεν έχει ασκηθεί εταιρική αγωγή κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου και προειδοποίησε πως αν το νέο Δ.Σ. δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση αγωγών κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου, τότε η Ένωση θα στραφεί δικαστικά εναντίον όλων των μελών του.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Κανελλόπουλος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν, αρκέστηκαν να ισχυριστούν πως εάν οι σύμβουλοι της εταιρείας κρίνουν πως μια τέτοια πράξη είναι προς το συμφέρον της FFG θα το πράξουν, συμπληρώνοντας πως «δεν έχει νόημα να κοιτάμε το παρελθόν, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε το μέλλον της εταιρείας. Η έρευνα για το παρελθόν έχει δρομολογηθεί από τους πλέον αρμόδιους».

Σε αυτό το πνεύμα, οι επικεφαλής της εταιρείας δήλωσαν σε όλους τους τόνους πως εργάζονται με όλες τις δυνάμεις τους για την επιβίωση της FFG. Ο «οδικός χάρτης» που έχει χαραχθεί, σε συνεργασία με τους συμβούλους, προβλέπει πως στα μέσα της Ιανουαρίου η PwC (αντικατέστησε την Ecovis, ενώ ορκωτός ελεγκτής ορίστηκε ο Δημήτρης Σούρμπης) θα έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη και τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2017.

Ακολούθως, θα έχει συνταχθεί το σχέδιο εξυγίανσης και θα τεθεί σε νέα έκτακτη γ.σ. η ψήφισή του από τους μετόχους, ώστε να επιτραπεί η κατάθεση αίτησης προσφυγής στο άρθρο 106βδ του πτωχευτικού νόμου περί εξυγίανσης, εφόσον φυσικά λάβουν το «πράσινο φως» και από το 60% των υφιστάμενων ομολογιούχων της εταιρείας, οι συνολικές απαιτήσεις των οποίων κινούνται στα επίπεδα των 430 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, υπάρχει απλώς ένα πλαίσιο δυνητικής συμφωνίας με τους ομολογιούχους.

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Folli Follie (σ.σ. τις βασικές γραμμές του οποίου παρουσίασε προ ημερών η εταιρεία), το οποίο έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των αντιπροσωπειών και των δραστηριοτήτων που σήμερα έχει, άρχισε να «ξεθωριάζει».

Ήδη η Nike, με την οποία η Folli Follie διατηρεί συνεργασία μέσω ενός διευρυμένου δικτύου, χονδρικής και λιανικής, ήδη από το 2007, γνωστοποίησε πως οι μεταξύ τους συμβάσεις θα λήξουν.

Αν και η συνεργασία δεν πρόκειται να λήξει αύριο το πρωί –σ.σ. σταδιακά θα λήγουν από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον χειμώνα του 2022, οπότε και λήγει η τελευταία χρονικά σύμβαση του ομίλου με τη NIKE– εντούτοις η πρόθεση της Nike να διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία με τη Folli Follie αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στην «καρδιά» της εταιρείας.

Η σύμβαση με τη Nike, που συνεισφέρει σημαντικά στον τζίρο του κλάδου ένδυσης της Folli Follie –σ.σ. κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτός αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ– δεν είναι η μοναδική που πρόκειται να λήξει.

Ήδη η αντιπροσώπευση του brand ένδυσης Scotch & Soda πέρασε στον έλεγχο θυγατρικής της Αττικά Πολυκαταστήματα και συγκεκριμένα στην εταιρεία RUV Distribution στην οποία με ποσοστό 51% συμμετέχει και ο Αλ. Σταύρου.

Την ίδια στιγμή την αυτόνομη παρουσία της στην εσωτερική αγορά φαίνεται να επιλέγει και ο οίκος Zegna. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες με γνώση της συγκεκριμένης αγοράς, η αλλαγή σκυτάλης στις αντιπροσωπείες της ένδυσης και της υπόδησης θα πάρει χρόνο, περί τους 6 μήνες, καθώς συνδέεται με την αλλαγή στις σεζόν.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των καλλυντικών, όπου η Folli Follie αντιπροσωπεύει μερικούς από τους πιο γνωστούς διεθνείς οίκους, μεταξύ αυτών και την COTY, όμιλοι όπως ο Σαράντης, ο Χόντος αλλά και η Notos Com, εμφανίζονται να προηγούνται στην κούρσα διεκδίκησής τους.

Σημειώνεται πως η FF Cosmetics εκπροσωπεί το 8% των εσόδων της Folli Follie σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η διοίκηση, από την πλευρά της, στη χθεσινή γενική συνέλευση υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα «σπάσιμο» εμπορικών συμβάσεων. «Στο πλαίσιο των εμπορικών συνεργασιών κάποιες συμφωνίες τερματίζονται ή αντικαθίστανται και κάποιες ανανεώνονται. Θα δούμε πώς θα διαπραγματευτούμε στη λήξη των συμβάσεων», ανέφερε η διοίκηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By