Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φτώχεια και ανεργία «εξαργύρωσε» το Κίνημα των Πέντε Αστέρων

Αν προσπαθεί κανείς να καταλάβει τι ήταν αυτό που έφερε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην πρώτη θέση των ιταλικών εκλογών, ας κοιτάξει τα επίπεδα της φτώχειας.

Όπως φαίνεται από τα παρακάτω διαγράμματα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θριάμβευσε στον φτωχότερο Νότο, ενώ η συμμαχία της ξενοφοβικής Λέγκα του Βορρά επικράτησε στις βόρειες περιοχές της χώρας. Ακόμη και στον πλουσιότερο Βορρά, τις ψήφους της «φτώχειας» συγκέντρωσε το κίνημα του Λουίτζι Ντι Μάιο που συγκέντρωσε το 32% των συνολικών ψήφων.

Ότι τα ποσοστά του Κινήματος των Πέντε Αστέρων συνδέονται άρρηκτα με το κατά κεφαλήν εισόδημα και την ανεργία είχε φανεί ήδη στις εκλογές του 2013. Πέντε χρόνια μετά, η συσχέτιση είναι ακόμη πιο ισχυρή. Στις Συρακούσες της Σικελίας, για παράδειγμα, όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι 24% -διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου– είδα το ποσοστό του να εκτοξεύεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Η τάση αυτή παρατηρείται σε όλη την επικράτεια. Είτε πρόκειται για τον Νότο, τον Βορρά ή το κέντρο της χώρας, όσο περισσότερο «ζορίζονται» οι Ιταλοί τόσο «αγκαλιάζουν» το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Ακριβώς αντίθετη είναι η εικόνα στα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία φαίνεται πως συνδέονται στα μάτια των Ιταλών με την πιο αισιόδοξη… πλευρά της ζωής.

«Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων χρησιμοποίησε κατά κόρον στην προεκλογική του ρητορική την υπόσχεση για ενιαίο βασικό μισθό προκειμένου να προσελκύσει τις ψήφους των άνεργων και των οικονομικά ασθενέστερων», εξηγεί ο Νίκολα Νόμπιλ, οικονομολόγος του Oxford Economics.

Η Λέγκα του Βορρά, από την άλλη, καλλιέργησε και εξαργύρωσε, εκλογικά, το ξενοφοβικό αίσθημα, στηρίζοντας την προεκλογικού του εκστρατεία στη μεταναστευτική πολιτική και τη μείωση των μεταναστών στη χώρα. Σε εθνικό επίπεδο, είχε μεγαλύτερη απήχηση στις επαρχίες με υψηλότερα επίπεδα μεταναστών. Αυτό, βέβαια, οφείλεται στο γεγονός ότι στις πλουσιότερες περιοχές όπου έχει ούτως ή άλλως μεγαλύτερη απήχηση, ζουν και περισσότεροι μετανάστες καθώς επιδιώκουν να ζουν στις περιοχές με υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα.

Στις κεντρικές και βόρειες αυτές επαρχίες, η συσχέτιση μεταξύ των μεταναστών και της υποστήριξης της Λέγκας, εξασθενεί. Τις καλύτερες επιδόσεις (άνω του 40%) πέτυχε η Λέγκα του Βορρά στο Σόντριο, μια βόρεια επαρχία της Λομβαρδίας όπου ο πληθυσμός που προέρχεται από ξένες χώρες αναλογεί μόλις στο 5% του ιταλικού πληθυσμού.

By