Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

Game of… Greece! Όπως λέμε Game of Thrones με σκίτσα από την Zeit – ΕΙΚΟΝΕΣ

Όταν η φαντασία έρχεται στην ευρωπαϊκή εξουσία…

Merkel_Samaras_Tirion

Με έναν πρωτότυπο τρόπο περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit την ελληνική κρίση. Κάνοντας την αναλογία με τη δημοφιλή σειρά Game of Thrones, η εφημερίδα αναπαριστά τα πρόσωπα της ελληνικής κρίσης σαν ήρωες της σειράς του HBO.

H άνοδος και η πτώση της Ελλάδας εξηγεί πολλά για την Ευρώπη, την πολιτική και την εξουσία – με τρόπο που θυμίζει αρκετά το Game of Thrones. Έναν εικονογραφημένο οδηγό για την ελληνική κρίση παρουσιάζει η εφημερίδα Die Zeit.

Eνώ πολλές φορές είναι δύσκολο να βρει κανεις ακριβείς αντιστοιχίες με τη σειρά, ξεχωρίζουν οι αναλογίες μεταξύ Σόιμπλε και… Λάνιστερ, καθώς και Τσίπρα με… Ντενέρις!

Μια σκιώδης συμφωνία

simitis

Είναι μέσα! Το 2000, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης εγκρίνουν την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Ο Γερμανός καγκελάριος Gerhard Schröder συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη – και η συμφορά ξεκινά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα νούμερα των ελληνικών προϋπολογισμών είναι λανθασμένα, αλλά κανείς δεν τους ακούει.

Η ελληνική ελαφρότητα

olympic_games_of_thrones

Η χώρα βλέπει μια δραματική πτώση στα επιτόκια δανεισμού της μετά από την ένταξη του ευρώ. Το φτηνό χρήμα επιτρέπει στην οικονομία να ανθίσει. Η ανεργία πέφτει, οι μισθοί ανεβαίνουν. Το 2014, η χώρα φιλοξενεί τους ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα θεωρείται ξαφνικά χώρα πρότυπο.

Η μεγάλη αποκάλυψη

GAP_shame

Δράμα στην Αθήνα, καθώς γίνεται πια ξεκάθαρο πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν. Διαφθορά και κακοδιαχείριση έχουν κυριεύσει τη χώρα. Το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου, νέος πρωθυπουργός της χώρας, παραδέχεται στις Βρυξέλες και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα ότι το έλλειμμα της χώρας είναι το διπλάσιο από αυτό που είχαν δηλώσει αρχικά οι υπηρεσίες της χώρας.

Τα λεφτά των άλλων

schaublelanister

Η Ελλάδα χάνει κάθε εμπιστοσύνη και η φήμη της καταστρέφεται. Η χρεοκοπία καραδοκεί καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Αλλά η Ευρώπη εξακολουθεί να δείχνει αλληλεγγύη. Το Μάιο του 2010, οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Volker Kauder, Guido Westerwelle και Wolfgang Schäuble, εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης.

Επανάσταση στους δρόμους

rebelion

Εξεγέρσεις παραλύουν τη χώρα. Πολλοί Έλληνες είναι απελπισμένοι. Οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται και οι συντάξεις μειώνονται δραστικά. Η οικονομία υποφέρει κάτω από τη λιτότητα και τους όρους του πακέτου διάσωσης. Το 2011 η χώρα χρειάζεται και άλλα χρήματα. Εγκρίνεται κι ένα δεύτερο πακέτο, με ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς.

Ένα ιδιοτελές δώρο

Ackerman

Είναι πια ξεκάθαρο ότι το χρέος της Αθήνας είναι υπερβολικά υψηλό. Οι Έλληνες περνούν μήνες διαπραγματευόμενοι με τον τραπεζίτη Josef Ackermann, κύριο αντιπρόσωπο των ιδιωτών δανειστών της χώρας. Το Μάρτιο του 2012, τα μισά από τα χρέη της χώρας «κουρεύονται» με την ελπίδα ότι τα υπόλοιπα στο τέλος θα πληρωθούν.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου

Merkel_Samaras_Tirion

Είναι η βασίλισσα της Ευρώπης; Η Άγκελα Μέρκελ ταξιδεύει στην Αθήνα την άνοιξη του 2014, όπου εν τω μεταξύ πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Θέλει να αποκτήσει ιδία άποψη της κατάστασης. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, αλλά τα κέρδη δεν έχουν ακόμα φτάσει στο λαό. Η ανεργία ακόμα κυμαίνεται στο 25% – και ο αριθμός των απογοητευμένων Ελλήνων όλο και αυξάνεται.

Ένας αριστερός ήρωας

Tsiprodeneris

Επανάσταση στις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρωθυπουργός το Γενάρη του 2015. Υπόσχεται να βάλει τέλος στη λιτότητα και να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Ενθουσιασμός στο λαό, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που οι Έλληνες ελπίζουν σε μία καινούρια αρχή, χωρίς τις παλιές ελίτ που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Η μάχη με την Τρόικα

Varoufdragon

Αντί να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, περιπλέκονται σε μια διαμάχη με τους δανειστές, προκειμένου να ξεφορτωθούν το τεράστιο χρέος. Η προσπάθεια αποτυγχάνει, κανείς δε βγαίνει αλώβητος και η κρίση κλιμακώνεται, οδηγώντας τη χώρα όλο και πιο κοντά στο Grexit, καθώς οι τράπεζες κλείνουν.

Ο ευρωπαϊκός θρόνος

Οι Ευρωπαίοι περνούν δραματικές εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Έλληνες σε δημοψήφισμα ψηφίζουν εναντίον ενός προγράμματος, το οποίο εκλαμβάνουν ως ένα καθ’ υπαγόρευση σχέδιοτων δανειστών. Δαιμονοποιούν την Άγκελα Μέρκελ ως σκληρόκαρδο ηγεμόνα της Ευρώπης. Αλλά η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση. Μετά από νέες, ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση φτάνει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές. Ξεκινούν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα και η χρεοκοπία αποτρέπεται – για την ώρα. Αλλά τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Κανείς δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τα πάντα, και κανείς, ούτε η ίδια η καγκελάριος, δε θέλει να ανέβει στο θρόνο. Κανείς Ευρωπαίος ηγέτης δεν μπορεί να βρει συμφιλιωτικές κουβέντες για αυτό που η Ευρώπη ήταν, είναι ή θα γίνει.

throne_of_GGames

(Visited 1 times, 1 visits today)