Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Για «false alarm» στους πλειστηριασμούς προειδοποιούν οι συμβολαιογράφοι

Κάλεσμα για παρεμπόδιση των πλειστηριασμών που διενεργούνται σήμερα σε συμβολαιογραφείο των Εξαρχείων απευθύνει η ΛΑΕ, με τους συμβολαιογράφους να αντιδρούν έντονα κατηγορώντας τις εν λόγω συλλογικότητες ότι «δημιουργούν λάθος εντυπώσεις».

Με ανάρτηση στον ιστότοπο iskra.gr, η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους πολίτες να συγκεντρωθούν στο συμβολαιογραφείο της οδού Θεμιστοκλέους 42 προκειμένου να «μπλοκάρουν» τους πλειστηριασμούς τεσσάρων ακινήτων, μεταξύ των οποίων διαμέρισμα στον Κορυδαλλό με τιμή εκκίνησης τα 45.000 ευρώ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ωστόσο σήμερα, Τετάρτη, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ενημερώνει ότι «ο μοναδικός πλειστηριασμός που διεξάγεται σε συμβολαιογραφείο της περιοχής των Εξαρχείων αφορά ακίνητο που βρίσκεται στην Βούλα Αττικής για οφειλή που έχει προκύψει από επιχειρηματικό δάνειο ύψους 450.000 ευρώ».

Οι συμβολαιογράφοι διευκρινίζουν, επίσης, ότι δεν πρόκειται για πρώτη κατοικία και ο επιχειρηματίας δεν διαμένει στον εν λόγω χώρο, ο οποίος και είναι μισθωμένος.

«Για μία ακόμα φορά υπενθυμίζουμε σε μέλη συλλογικοτήτων που σπεύδουν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης» σημειώνεται, «ότι η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διεξαγωγής των πλειστηριασμών είναι δημόσια και ως εκ τούτου σε περίπτωση που είναι δυσνόητα τα στοιχεία του εκάστοτε πλειστηριασμού αντί να παρερμηνεύουν και να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις παρέχουμε ενημέρωση αν και εφόσον πραγματικά την επιζητούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο «σφυρί» βγαίνουν σήμερα 335 πλειστηριασμοί και τόσο οι τράπεζες όσο και οι Θεσμοί έχουν στο βλέμμα στραμμένο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο σημερινός είναι ο τρίτος κατά σειρά πλειστηριασμός με σημαντικό αριθμό ακινήτων, μετά τις 28 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε δυναμικά η διαδικασία, αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας.

Η ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποτελεί σοβαρό διακύβευμα για την κυβέρνηση και την πορεία του ελληνικού προγράμματος, με την επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, να διαμηνύει από τους Δελφούς πριν κάποιες ημέρες ότι είναι σημαντικό να προστατευτούν οι συμβολαιογράφοι από τις αντιδράσεις των συλλογικοτήτων. Με την ουσιαστική πρόοδο στους πλειστηριασμούς συνδέεται και η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου.

Πολλές από τις πρωτοβουλίες των συλλογικοτήτων έχουν «προστατεύσει» ακίνητα εύπορων επιχειρηματιών που εσκεμμένα δεν εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες, μεταφέροντας ταυτόχρονα τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βασιλική Κεστεκίδου, βασική μέτοχος της σοκολατοποιϊας «Leonidas», η οποία χρωστά 5 εκατ. ευρώ στη Eurobank από προσωπικά δάνεια.

Η τράπεζα έχει επιχειρήσει να εκπλειστηριάσει δύο φορές τα περιουσιακά της στοιχεία, με φυσικό πλειστηριασμό, με τη διαδικασία να μπλοκάρεται και τις δύο φορές από συλλογικότητες. Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το insider.gr, τα ακίνητα της «κας Leonidas» βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί στις 21 Μαρτίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By