Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

Για κάθε ευρώ που ξεχρεώνει σε ιδιώτες το Δημόσιο δημιουργεί νέα «φέσια» 1,14 ευρώ

Τεράστια προβλήματα στην αγορά και τις επιχειρήσεις που έχουν στραγγίξει από ρευστότητα προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να κλείσει τη στρόφιγγα των πληρωμών παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα.

Η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει την τακτική δημιουργίας νέων χρεών, καθώς μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους οι νέες οφειλές που δημιούργησε ανέρχονται σε 494 εκατ. ευρώ αν και στο πρώτο τρίμηνο έχει πληρώσει 432 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα που εξοφλεί, δημιουργεί νέες οφειλές ύψους 1,14 ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) στις 31 Δεκεμβρίου 2016 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 4,554 δισ. ευρώ. Τον πρώτο μήνα του 2017 εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο έσπασαν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 5,048 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω ποσό που χρωστά το ελληνικό Δημόσιο στους προμηθευτές αφορά μόνο τις βεβαιωμένες οφειλές, δηλαδή αυτές που έχουν επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Για παράδειγμα, οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ που δεν έχουν επεξεργαστεί από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, o μέσος χρόνος αναμονής, για τους αιτούντες επιστροφή ΦΠΑ ξεπερνά τις 350 ημέρες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει σχεδόν ξεχάσει να επιστρέψει τον ΦΠΑ σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα 4,5 χρόνων, δηλαδή περίπου 1.663 ημέρες!

Καθημερινή

(Visited 1 times, 1 visits today)
By