Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί «θολώνει» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αναμένεται να εξελιχθεί προσεχώς η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει επισήμως στις 20 Αυγούστου και ο χρόνος για την επιστροφή της Ελλάδας στην προ μνημονίων εποχή και την «κανονικότητα» μετρά πλέον αντίστροφα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει κάποια στιγμή το φθινόπωρο – δεν αποκλείεται και τον Σεπτέμβριο – την έξοδό της στις αγορές, μακριά από «προγράμματα», προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι η περίοδος των μνημονίων πέρασε, αλλά και πως η χώρα μπορεί πλέον μόνη της να «σταθεί στα πόδια της». Παρά την ισχυρή συμβολική αξία που θα αποκτήσει, η απόπειρα επανόδου της χώρας στις αγορές δεν θα είναι εύκολη. Και αυτό γιατί οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται τα ελληνικά ομόλογα.

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα, αποτυπώνει το επιφυλακτικό κλίμα που ακόμα κυριαρχεί στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα, το πόση βαρύτητα έχει για τους επενδυτές η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, αλλά και το πόσο επηρεάζεται η χώρα μας από τις εξελίξεις στην Ιταλία και την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Χθες, Παρασκευή, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 4% μετά από έναν μήνα και σκαρφάλωσε ακόμα και στο 4,040%, με άνοδο της τάξης του 2,02% από τα προηγούμενα 24ωρα, ενώ πάνω από το 3% και στο 3,130% βρέθηκε η απόδοση του 5ετούς, με άνοδο 3,71% από την προηγούμενη ημέρα. Το ελληνικό spread στο δεκαετές διαμορφώθηκε στις 359 μονάδες βάσης και το spread στο επταετές στις 347 μονάδες βάσης.

Το γεγονός πάντως ότι το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επανήλθε πάνω από το επίπεδο του 4% προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη λήξη του προγράμματος τα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε οποιαδήποτε αναταραχή, πόσω μάλλον αν συμβεί κάποιο απρόσμενο περιστατικό που θα επηρεάζει ευθέως την ελληνική οικονομία.

Η πίεση στα ελληνικά ομόλογα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό και από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν εγκλωβισμένες σε επίπεδα μεταξύ 5% και 6% για τις επόμενες δεκαετίες, προκάλεσε αντιδράσεις, όμως οι ελληνικές αρχές έχουν πλέον συνηθίσει τις υπερβολικές, πολλές φορές, εκτιμήσεις του.

Την εικόνα στην ελληνική αγορά ομολόγων, χθες Παρασκευή, επιδείνωσαν οι μαζικές πωλήσεις ιταλικών ομολόγων. Το διετές ιταλικό ομόλογο σημείωσε απόδοση 1,2% κινούμενο 23% υψηλότερα σε σχέση με την Πέμπτη, ενώ το δεκαετές ομόλογο αναφοράς της Ιταλίας έχει πλέον απόδοση που ξεπερνά το 3%.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις ιταλικών ομολόγων σχετίζονται με τις ανησυχίες των επενδυτών για τα δημόσια οικονομικά της γειτονικής χώρας και για τον προϋπολογισμό της.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται αντίστοιχα προβληματική με την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια είναι πλήρως διασφαλισμένες και το προφίλ του χρέους της είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τα επόμενα 20 χρόνια.

By