Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Γραφει ο… @Dennis7menace

Βάζοντας το φίδι στο αυγό.

@dennis7menaceΟ νεοναζισμός ήρθε και όπως φαίνεται αντί να φεύγει ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο. Φορώντας έντεχνα την μάσκα του εθνικισμού αλλά και εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση έχει φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Δυστυχώς, γι’ άλλη μια φορά, το κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας αντί να στρέφεται προς το κέντρο στρέφεται όλο και πιο δεξιά, δίνοντας άλλοθι στο νεοναζιστικο μόρφωμα.

Έχω διαβάσει αρκετές αναλύσεις γιατί η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει και βρίσκει τέτοια απήχηση. Διαφωνώ με αρκετές. Η Χρυσή Αυγή δεν μεγαλώνει λόγω της «ανομίας» που δήθεν απολλάμβανε η Αριστερά τόσα χρόνια. Μια άποψη αρκετά διαδεδομένη σε δεξιούς αλλά και όψιμους φιλελεύθερους κύκλους. Η Χρυσή Αυγή δεν μεγαλώνει λόγω των Αγανακτισμένων. Η Χρυσή Αυγή δεν μεγαλώνει γιατί υπάρχει η ανοχή του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού (αυτή υπήρχε πάντα απέναντί της, όταν ακόμα αριθμούσε μερικές εκατοντάδες μέλη). Οι λόγοι είναι άλλοι και ίσως πολύ απλοί.

Η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει γιατί πρώτον η Ελληνική κοινωνία πάνω από το προοδευτικό της προσωπείο είναι αρκετά συντηρητική. Παρά τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση με κεντροαριστερές κυβερνήσεις στο τιμόνι της χώρας μεγαλώσαμε με αρκετούς Εθνικούς μύθους τους οποίους τους αναπαράγουμε με κάθε ευκαιρία. Δυστυχώς αυτούς τους μύθους τους επαναλβάναμε τόσο συχνά που στο τέλος πιστέψαμε πως είναι αλήθεια. Όσο κωμικοτραγικό κι αν ακούγεται η φράση «Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες οι άλλοι ήταν στα βελανίδια» δείχνει τον σωβινισμό μας. Γιατί η Ελληνική κοινωνία σε μεγάλο της μέρος δέχεται ακόμα και τώρα πως η γυναίκα είναι προορισμένη μόνο για να γίνει καλή μητέρα και πως ο άντρας πρέπει να δείχνει πόσο σεξουαλικά ενεργός είναι, κάτι το οποίο θεωρείται συν, ενώ αν το ίδιο πράγμα το κάνει η γυναίκα αμέσως χαρακτηρίζεται αρνητικά. Η Ελληνική κοινωνία παρέμεινε μικροαστική και συντηρητική κάτι το οποίο αντανακλάται πλέον στην Χρυσή Αυγή.

Η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει γιατί δεύτερον οι Χρυσαυγίτες δεν προέρχονται από πολιτικά τζάκια, είναι άτομα που μένουν δίπλα μας. Είναι άτομα που ακόμα και τώρα που έχουν έδρα στη Βουλή είναι δίπλα στο κόσμο. Είναι άτομα που παρ’ ότι Βουλευτές θα τσαμπουκαλευτούν και θα γίνουν ένα με τον απλό λαό που έχει απηυδήσει με τα πολιτικά κόμματα τόσα χρόνια. Είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα τους στο να βαράνε μετανάστες, όταν το κράτος απουσίαζε και η Αριστερά έβγαζε ανέξοδους αντιρατσιστικούς λόγους.

Η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει γιατί τρίτον, τα ΜΜΕ βάλαν τον φασισμό στα σπίτια μας, παρ’ ότι τώρα που είδαν το πρόσωπό του προσπαθούν να τον μεταμορφώσουν σε κάτι πιο τερατώδες απ’ αυτό που είναι. Τα ΜΜΕ αναβάφτισαν και ανέδειξαν αρκετά ακροδεξιά στελέχη κάνοντας τα μέρος του ελαφρού lifestyle.

Τέλος η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει γιατί η Αριστερά απέτυχε να περάσει το όραμά της στον πολύ κόσμο περιχαρακωμένη πίσω από τσιτάτα και τάσεις, αλλά και γιατί δεν βοήθησε ώστε να φτιαχτεί ένα σύστημα παιδείας σύγχρονο, Ευρωπαϊκό με στόχο την ανάδειξη της κριτικής σκέψεις κι όχι της στείρας συντηρητικής παπαγαλίας.

Υπάρχουν δύο τρόποι για ν’ αντιμετωπίσεις το φαινομένο. Είτε στο δρόμο, είτε ενδυναμώνοντας την Δημοκρατία. Δεν βοηθάει ούτε να την καταδικάζεις, ούτε να ανακαλύπτεις πως ξαφνικά υπάρχει ένα νεοναζιστικό κόμμα στη Βουλή. Η Γερμανία το ‘30 απέτυχε. Ας μην αποτύχει και η Ελλάδα.[space size=»20″]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By